За изминалото денонощие в Италия се наблюдава скок на заболелите

 Няма случай на заболял от коронавирус у нас. Това обявиха експертите от Националния щаб за борба със заразата. Днес са изследвани всички 16 проби, постъпили във Военно- медицинска академия и националната лаборатория. Всичките са отрицателни.

За изминалото денонощие в Италия се наблюдава скок на заболелите и само днес има 340 нови случая. В Германия новите заразени са 50. Засилените мерки за контрол по границите и летищата остават.

Нови случаи на коронавирус в Гърция, първа жертва в Австралия

6 проби за новия коронавирус COVID-19, които днес бяха изследвани, са отрицателни, съобщи на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

В бройката влизат и 2 проби за COVID-19, постъпили от Бургас. Предстои да бъдат направени повторните проби на първите приети пациенти, на които изтича карантинният срок от 14 дни.

 

 

Към момента пациентите са напълно здрави, съобщи още председателят на Националния оперативен щаб.

В Европа, за 24 часа, единствено в Италия се наблюдава скок на случаите. Там броят на заразените с коронавирус вече е равен на броя на заразените от целия континент.

АНАТОМИЯ НА ВИРУСА: Какви са реалните рискове при заразяване с коронавирус?

„Прави впечатление задържането на тенденцията в редица държави в Европа да има по един случай и нито един допълнителен, а вече минаха повече от 4-ри дни, което за нас е интересно, защото техните резултати трябва да бъдат препотвърдени в референтните лаборатории. Имаме искрени съмнения този резултат да е положителен, защото методиката допуска и фалшиви положителни резултати. Ние имаме възможност да ги потвърдим в две лаборатории като сменяме три метода”, каза ген. Мутафчийски.

„Смятам, че болниците в страната са готови да се справят със случаи на коронавирус у нас. Ако се появи суха кашлица, болки и сухота в гърлото човек трябва да се обърне към личния си лекар.Той ще организира преглед в инфекциозно отделение. Във всички 28 болници в страната има инфекциозна клиника, която е инструктирана и подготвена”, обясни Андрей Галев.

СРЕЩУ ПАНИКАТА: Как да засилим имунитета си?

В последните часове няма обработени нови проби, посочи още ген. Мутафчийски. 10 проби са заложени във ВМА, към 7.30 часа тази сутрин в Националната референтна лаборатория все още нямаше пристигнали проби от страната.

В събота контролните изследвания, извършени при междулабораторен обмен на 2 отрицателни проби, също потвърдиха, че у нас няма доказан случай на COVID-19.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК