Спешно към селото пътуват водоноски, които ще захранват с чиста питейна вода

Откриха манган над нормата в питейната вода на пловдивското село Брестовица. От Община Родопи препоръчват временно тя да не използва за питейни нужди и готвене. Спешно към селото пътуват водоноски, които ще захранват с чиста питейна вода населеното място. 

Авария на хвостопровод замърси реките Чепеларска и Юговска

„Естествено е да има притеснения сред хората. Но няма излишно напрежение. Даваме възможност на ВиК да вземат необходимите мерки и в нормални срокове да отстранят проблема. Според стандартите водата не може да се ползва за питейни нужди и готвене. За всичко друго тя е годна. Няма да оставим училището и детската градина без вода”, каза кметът на село Брестовица Любен Радев.

 

Годна е водата за пиене в жилищен блок в Перник

„Причината за наднорменото съдържание на манган, по наши предположения, е изграденото водно огледало близо до село Кадиево. То представлява част от малка ВЕЦ и е променило потока на подводните води. Сондажът с най-високо съдържание на манган беше спрян. Проектираме пречиствателна станция, която да бъде изградена на територията. Правим периодичен мониторинг и ще вземем мерки за намаляване на съдържанието на манган във водата. Нека хората не консумират водата до изграждането на пречиствателна станция. Водата обаче е годна за всякакви други нужди”, коментира гл. инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов.

Целия разговор гледайте във видеото