Полагаме големи усилия, увери премиерът

Пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, българският премиер Бойко Борисов заяви, че „Европа се нуждае от обща емигрантска политика, от спешни решения, които могат да бъдат постигнати само в диалог с всички засегнати страни, включително и Турция“.

Борисов на среща с Шарл Мишел преди заминаването му в Турция (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Хиляди хора страдат, напрежението расте. Това не е добре за региона, за инвестициите, за туризма и за бизнеса, а и при този коронавирус опасността от такива големи групи хора на едно място е още по-голяма", допълни премиерът по повод напрежението на границата между Турция и Гърция, на която хиляди бежанци чакат да влязат в Европа.

Председателят на ЕК: Българският опит е от стратегическо значение за региона (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

След посещението си в България Шарл Мишел отпътува за Анкара, заедно с върховния представител на Евросъюза по външната политика Хосеп Борел. "Изразих разбиране за трудната ситуация, в която е Турция. Но също така подчертах, че сегашните действия по границите на Евросъюза не водят до никакви решения. Турция трябва да престане да окуражава мигрантите да се движат към Европа", каза Борел.

Европа обяви, че ще даде още пари за бежанците. Но само за тези, които са заплашени или прогонени от  военни действия"Ние искаме да помогнем. Днес отделихме 170 милиона в хуманитарна помощ за най-уязвимите в Сирия. Освен това заделяме 60 милиона конкретно за нуждаещите се в Идлиб", увери върховният представител на ЕС по външната политика.

Миграционният натиск беше тема на разговор и между премиера Борисов  и Ангела Меркел.