Премиерът води извънредно заседание на Министерския съвет

"Считаме, че единият нулев пациент с коронавирус е дошъл от Гърция". Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на Министерския съвет, което се провежда след потвърждаването на четири положителни проби на българи, заразени с COVID-19.

„В главното интендантство имаме най-добрите машини за кройки на маски и защитни костюми. Днес ще им предоставим плата. За месец можем да си произведем около 3 млн. маски и защитни облекла. По-късно през деня ще кажа и точни цифри за това колко ще произвеждаме на ден”, каза премиерът. Минути по-късно МС забрани износа на защитни средства. Разпоредено бе МВР и ДАНС да съблюдават за спекула на пазара за такива средства у нас.

ОКОНЧАТЕЛНО: Четирима българи са заразени с коронавирус (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той призова хората на не изпадат в паника и да не започват да се презапасяват с хранителни и други продукти.

"Големите вериги магазини имат достатъчно, държат запаси за по 30 дни напред", увери министър-председателят. 

Пред болниците пък ще има полицейски патрули, които да гарантират сигурността, съобщи още Борисов.

"Нека да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и можем да преодолеем и тази криза. Нека бъдем единни и индустрията да работи на макс, за да защитим населението", призова министър-председателят.

Той разпореди на министрите да бъдат на разположение 24 часа. Здравният министър Кирил Ананиев пък лично ще пътува до Плевен и Габрово, за да следи ситуацията на място.

Заседанието на МС на живот гледайте във видеото:

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК