Онлайн играта, която запали над 10 000 деца да се състезават да отговарят на въпроси върху любимите си книги, ще бъде безплатна до края на учебната година

Още една онлайн инициатива - „Книговище“, ще улесни родителите, учителите и децата по време на дистанционното обучение в страната. Онлайн играта, която от май 2019 г. запали над 10 000 деца да се състезават да отговарят на въпроси върху любимите си книги, ще бъде безплатна до края на учебната година. По време на виртуалното обучение „Книговище“ отваря ресурсите си, за да могат учители и родители да насърчат децата да четат и осмислят прочетеното. 

„Книговище“ предизвиква децата да четат книги насаме и далеч от компютъра и едва след това да играят в платформата на въпроси и отговори. Над 700 са заглавията, за които вече има въпросници в платформата. Те са за деца от 1 до 7 клас и включват както задължителна за учениците литература, така и много странични художествени и научнопопулярни текстове. Част от въпросниците са създадени от самите деца. С онлайн играта те трупат точки и награди и се състезават със съучениците си, а учителят им поставя цели и ги насърчава с дигитални грамоти. Така учителите имат още един помощник в дистанционното обучение, а родителите: по-добри условия за работа вкъщи.

Ето какво казва Елизабет Влаева, учител на третокласници в ОУ „Добри Чинтулов“ във Варна, за опита си с платформата: „В голямото междучасие децата искаха да  играят в „Книговище“ от телефоните си и ме молеха да работят в „Книговище“ и в други учебни часове. Четяха уроците с лекота, започнаха да задават въпроси за тях и сами да търсят отговори в детските енциклопедии на „Книговище.“

Второкласниците във 2 „Б“ клас в ОУ „Иван Вазов“ в Силистра също са запалени по четенето благодарение на „Книговище“. „Определено четенето на книги в нашия клас се превърна в хоби“, казва учителят на класа Искра Добрева. „Всяко междучасие се ходи в училищната библиотека. Използва се свободното време за четене и най-вече за решаване на въпросници в любимото „Книговище“. А родителите споделят, че децата им искат да им се купуват книги и разменят книги със съучениците си.“

Освен на сайта www.knigovishte.bg, платформата ще бъде достъпна и от създадената от МОН платформа за дистанционно обучение https://edubg2020.wixsite.com/edubg, която обединява безплатните електронни образователни ресурси в страната.

Как работи играта?

Детето влиза в своя профил в „Книговище“ и намира въпросниците към книгите, които вече е прочело. Те са подредени по трудност и се решават за определено време. Правилните отговори носят определен брой точки, а неправилните отнемат точки. В определени извънредни ситуации детето може да помоли за рестарт на лошо решен въпросник. След като реши въпросника, детето вижда как се справя спрямо останалите.

Профилите на децата под 14 г. се създават от родител или учител. Платформата позволява и създаването на групови профили от страна на родители, учители, библиотекари, детски центрове, клубове по интереси и всякакви други групи, обединени от любовта към четенето. Групите свързват всички ученици във виртуален клас, в който те сравняват своите постижения. Възрастният може да организира онлайн състезания по четене или обсъждания на живо, да генерира грамоти и да следи успеха на всяко дете. Грамотите могат да бъдат персонализирани и така да поощряват децата според уменията им.

Освен че се забавляват, докато учат, в „Книговище“ децата могат да водят личен читателски дневник, да качват свои рисунки по прочетените текстове, да създават въпросници и да споделят мнението си за книгите. Така изграждат общност от любознайковци, която се разраства непрекъснато.

Повече за „Книговище“

Платформата „Книговище“ е активна от май 2019 г. и днес над 10 000 деца от десетки населени места в страната активно четат и играят с нея. Между декември 2019 г. и февруари 2020 г. в „Книговище“ се проведе първото Национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание по инициатива на МОН. През 2019 г. платформата печели второ място в конкурса „Промяната“ за иновативни социални инициатива на „Нова Броудкастинг Груп“ и Фондация „Reach for Change България“. Екипът е отличен и с награда „Героите“ от TimeHeroes за оригинален подход към развитието на доброволчеството, както и с награда „ПроКултура2019“ за принос в достъпа на младите до култура.