Декларациите за пътуване доведоха до тапи и километрични опашки

Нов проблем на изходите на Пловдив. Декларациите за пътуване доведоха до тапи и километрични опашки. Това провокира спешната намеса на полицията и местната власт. По-късно през деня стана ясно, че режимът за вход и изход в областните градове ще бъде облекчен заради големите опашки. И днес по КПП-тата се образуваха километрични колони. Най-много се чакаше около София и Пловдив.

Отново опашки от автомобили по КПП-тата (ВИДЕО)

Облекченията влизат в сила от четвъртък със заповед на министъра на здравеопазването. Всеки, който има възрастни родители или самотноживеещи близки в села или градове, ще може безпроблемно да преминава през пунктовете, за да им занесе храни и лекарства.

Няма да се изискват задължителни декларации за хората, които доставят хранителни продукти, както и за тези, които зареждат аптеките с медикаменти. Изискването отпада и за тези, които работят в топлоцентрали, електроразпределителни дружества и ВиК предприятията. За всички останали досегашните изисквания остават в сила.

 

От сутринта на изходите и входовете на Пловдив имаше опашки, напрежение и тапи. Шофьорите, които сутринта са бързаха за работа, се оплакаха, че са чакали по 40 минути, за да преминат КПП-тата.

Въпреки че на най-кризисните пунктове полицията увеличи платната за преминаване от едно на две, забавянето се е получило заради задължителните декларации, които остават при служителите на реда. Не всички преминаващи са имали такъв документ и се е наложило те да спират и да попълват бланка на място, което отнема време.

„Освен че увеличихме платната на две, при най-кризисните КПП-та, в час пик изпращаме допълнително полицейски служители. Ако са четирима например, в час пик те стават от 8 до 12 служители“, каза старши комисар Йордан Рогачев - началник на ОД на МВР-Пловдив.

Удължават срока на всички мерки срещу коронавируса у нас

Кметът на Пловдив заяви, че има риск полицейските служители да се заразят с коронавирус, ако продължават да вземат и пипат декларациите.

„Може би ще се обадя на премиера и ще поискам да се върне стария модел на работа – само показване и преминаване. Преди, когато документите само се показваха, ставаше по-бързо. Сега документите се събират, а това създава и риск от заразяване при поемане на документите“, каза кметът на Пловдив Здравко Димитров.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП