Това съобщиха от ВМА

Седем са новите случаи на заразени с коронавирус у нас. Това съобщиха за NOVA от Националния оперативен щаб. Излекувани са 11 пациенти. Пикът на заразата, обаче тепърва предстои.

От оперативния щаб са категорични, че преди средата на април не можем да очакваме достигане на максимума на заразени от COVID-19 у нас. Всичко обаче зависи от това колко стриктно се спазват мерките по време на извънредното положение. Общият брой на официално потвърдените проби на коронавирус към момента е 338 като случаите са предимно от София. Вчера беше най-мрачният ден от началото на епидемията в България - заразата взе цели 4 жертви.

Експертите прогнозират, че пикът на епидемията ще дойде по време на един от най-големите православни празници. “Оперативният щаб имаме едно мнение, че третата третина на април ще бъде пикът – по и след Великден“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Няма как обаче да бъдат отменени традиционните служби за Цветница и Великден. „2000 години в православната църква тече богослужение. Но да не се събират много хора, да се дезинфекцира лъжичката за причастие, също иконите може да се забърсват с гъбичка“, посъветва той.

Седма жертва с COVID-19 у нас

Трудно е обаче да се прогнозира какъв ще е броят на заразените, когато страната ни е в пика на заболяването. Последната дума ще има дисциплината. „Вчера не бях много удовлетворен от София, когато се връщах от Министерски съвет с автомобила. Абе много хора бяха излезли. Видимо не да си купят храна и лекарства“, коментира Кантарджиев.

От щаба напомнят на лекарите в странат, че трябва да тестват всеки, пациент, който е с тежка двойна бронхопневмония. И още препоръки. „Първо да не допуснем болен лекар или сестра да заразява пациентите. И най-важното всеки пациент, който влзиа в линейка или в болница, в приемна, спешен център, всеки трябва да се мисли потенциално, че е с коронавирус“,уточни той.

А в момента се мисли за обособяването на зелени зони в поликлиниките, където да могат да се направят имунизациите на децата. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП