Разказ от първо лице

Медици от ВМА с разказаха какво е да си на първа линия в борбата с коронавируса. За да дадат кураж на всички нас, вчера те отправиха и послание, което стигна до сърцата на хиляди българи.

COVID-19 е предизвикателство за лекарите по цял свят. Заразата изненадва дори  инфекционистите с богат опит. Сред тях е и доц. Георги Попов.

„Когато започна инфекцията през януари, мислех, че това е просто един по-тежък грип. Но когато погледнах рентгеновите снимки на нашите тежко болни, коренно ми се промени мнението. Изключително тежка, агресивна рентгенова картина”, обяснява доц. Попов.

Медици от ВМА с трогателно послание (СНИМКА)

Коронавирусът се оказва изключително непредвидим. Лекарите са винаги нащрек,защото подобрението на болните не винаги означава, че те оздравяват.

„Дори и да спадне температурата, не се успокояваме, защото на това вирусно засягане на белите дробове, много често се наслагва вторична бактериална пневмония, или усложнения. Затова отговаряме с много агресивна терапия”, обясни доц. Попов.

Именно тя дава шанс на трима пациенти в много тежко състояние.

„Бяха на границата на интубиране. Най-възрастната жена беше на 86 г. Не стигнаха до механичната вентилация, което може да им коства живота”, обясни доц. Попов.

В момента в болницата са хоспитализирани 26 души. Именно в Инфекциозната клиника на ВМА се лекуват най-много заразени с коронавирус. Докато там обаче има случаи на COVID-19, пациенти с други оплаквания няма да се приемат.

От лечебното заведение са изписани вече 14 души.

„Още по-щастливи сме, че можем да излекувани още хора и се надяваме тези 26 да ги изпишем живи и здрави. Ще дадем всичко от себе си, да сме горди”, заявява доц. Попов.

А освен на болните, медиците от Инфекциозната клиника протегнаха ръка и към всички здравите. Посланието си, че всичко ще бъде наред запечаха в снимка, а тя чрез социалните мрежи стигана до хиляди българи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП