Най-важното е да сме с чисти ръце, когато я поставяме

След като настояваха в продължение на седмици, че здравите хора не трябва да носят маски, здравните служители по света променят своите насоки в отговор на нарастващия брой доказателства, че хората, при които няма явни симптоми за болест, играят съществена роля в пандемията COVID-19. Фактът, че новият коронавирус се разпространява по капков път и може да остане жизнеспособен до 72 часа на определени повърхности, както и да бъде предаван от хора, които са безсимптомни, подтикна правителствата да предприемат по-строги мерки.

Три български фирми вече шият защитни облекла у нас

Съвсем наскоро Турция започна безплатно да раздава на гражданите по пет медицински маски за лице седмично, след като правителството обяви, че носенето на маски в обществени пространства е задължително, за да се ограничи разпространението на вируса.

Учени: Маските намаляват темпа на разпространение на коронавируса

Лекарите в Турция обаче предупреждават, че неправилното ползване на тези маски може да доведе до още инфекции, съобщава БГНЕС.

За да избегнете случайно заразяване, докато слагате маската, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да следвате някои стъпки:

1. Преди да сложите маската си, уверете се, че сте измили ръцете си със сапун и вода или дезинфектант на алкохолна основа за поне 20 секунди. След това със сухи ръце дръжте само еластичните ленти или връзки, като се уверете, че цветната част (обикновено зелена, жълта или синя) или изцяло бяла, но с посочена от производителя страна, която да е обърната навън, е поставена правилно. Поставете маската върху лицето си. Поставете по една връзка около всяко ухо или завържете връзките зад главата си. След като е на мястото си, притиснете горния извит ръб на маската с два пръста, за да я приспособите към формата на носа си, като внимавате да е плътна, а устата и носът ви да са покрити.

2. Най-важното, при което хората грешат, е като докосват маската, докато я ползват, особено предната част, където се намира устата. Ако все пак се уловите да правите това, свалете маската, измийте ръцете си и сложете нова.

3. Преди да свалите маската, отново се уверете, че ръцете ви са чисти и я свалете откъм ушите, изобщо не докосвайте предната част. Изхвърлете я веднага, като я хвърлите в кошче със затворен капак и отново измийте ръцете си.

4. Щом маската ви стане влажна, независимо дали от пот, кихане или кашлица, сменете я. Не използвайте повторно и не се опитвайте да миете маски за еднократна употреба.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП