В камиона бяха открити 39 мъртви души

Британски шофьор се призна за виновен за убийството на 39 души, открити мъртви в хладилен камион в Есекс, Югоизточна Англия, съобщава БГНЕС.

Мъжът от Северна Ирландия - Морис Робинсън, 25-годишен, беше арестуван малко, след като през октомври в камион в индустриална зона в Грейс, източно от Лондон, бяха открити телата на 31 мъже и 8 жени - всички граждани на Виетнам на възраст между 15 и 44 години.

Камионът пристигнал с ферибот от белгийското пристанище Зебрюге в ранните часове на 23 октомври, превозвайки жертвите, сред които две 15-годишни момчета. Полицията повдигна обвинение на петима мъже, които се явиха на виртуално изслушване чрез Skype днес. Робинсън вече веднъж се призна за виновен в заговор за подпомагане на незаконна имиграция и придобиване на престъпно имущество.

Екстрадират единия от обвиняемите по случая с камиона-ковчег в Есекс

Британецът с румънско потекло Георге Ника, 43-годишен, отрече 39-те обвинения за убийство, а другият румънец Александру-Овидиу Ханга, 27-годишен, отрече обвинението в заговор за подпомагане на незаконна имиграция. Кристофър Кенеди, от Северна Ирландия, по-рано отрече обвиненията в конспирация за подпомагане на незаконна имиграция, докато от 37-годишния Валентин Калота не беше поискано да се произнесе по обвинението в конспирация за подпомагане на незаконна имиграция.

Прокурорът Уилям Емлин Джоунс каза пред съда, че срещу Кенеди и Робинсън са предявени обвинения в трафик на хора. Мигрантите са платили на контрабандистите до 40 000 долара за опасното пътуване, огромна сума във Виетнам, където годишният доход е около 2 400 долара, според Световната банка.