Засега обаче мерките падат само за индивидуалните спортове

България прави крачка към нормалния живот. От днес вече са позволени тренировките на открито. Засега обаче мерките падат само за индивидуалните спортове. Ще отворят и басейните, но ако изпълнят всички санитарни изисквания, поставени от здравния министър.

В най-големия плувен комплекс у нас подготовката по отварянето вече започна. Водата в басейните е сменена, набавени са и необходимите дезинфектанти, които да гарантират безопасността на плувците. Около една седмица още обаче ще е необходима на ръководството, за да подготви и останалите пространства, като бани и съблекални, така че те да отговарят на изискванията на здравните власти.

Докато мерките се спазват стриктно, басейните ще останат отворени за посетителите.

„След два месеца престой водата трябваше да бъде сменена с нова, в момента се третира, обработва се, за да може до няколко дни да става за плуване. Използва се дезинфектант на хлорна основа, който напълно отговаря на хигиенните изисквания“, обясни Румяна Александрова.

Мерките, които трябва да спазваме в природните паркове

В стаите за преобличане и при душовете ще се допускат ограничен брой хора, за да са на поне два метра и половина разстояние един от друг. „Съблекалните и тоалетните ще бъдат почиствани на един час. На входа ще се мери температурата на всеки един посетител“, каза още Александрова.

В санитарните помещения трябва да има и еднократни кърпи за посетителите, пише в своя заповед спортният министър Красен Кралев. Задължително е и ползването на защитни маски и ръкавици от персонала.

Тези мерки ще важат и при отварянето на тенис кортовете. Втората ни ракета Димитър Кузманов вече поднови тренировките си.

„Чаках да изляза на корта, за да тренирам. Така или иначе няма да има турнири до август, така че имам повече време да се подготвя", сподели той. 

Правителството няма да удължава извънредното положение

Традицията на ръкостискане между играчите преди и след мача засега остава в списъка със забрани. Зелена светлина получиха и спортовете с несъстезателен характер - стига да се практикуват в паркове и на открити площадки. Сред най-нетърпеливите да потичат след дълъг престой вкъщи беше Даниела.

„В момента, в който стана официално и възможно, съм навън. Трудно е да се справи човек особено, когато има двигателни навици. Но с малко повече въображение се справихме. Казвам на всички да излязат - спортувайте, движете се“, сподели тя.

В подготовка за отваряне са и пистите на стадионите, където лекоатлетите ни ще могат да се върнат към подготовката си за бъдещи турнири. Засега обаче всички спортни мероприятия от състезателен характер остават забранени.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.