Лидерът на ВМРО бе категоричен, че партията му е съгласна с предложенията на коалиционните партньори

"Мерките, които правителството предлага, са приемливи за ВМРО. Логиката е ясна - няма да бъде продължено извънредното положение, за да може обществото да се адаптира". Това заяви в ефира на "Здравей, България" лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.

"Тъй като никой не може да гарантира кога светът ще се пребори с коронавируса, се дава възможност на министър Ананиев да реагира. Сещам се за две неща, за които ще се зададат въпроси в парламента. Как ще се регламентират ситуациите, при които здравният министър може да налага мерките и това на практика не е ли продължение на извънредното положение? Правителството е длъжно да мисли за новата ситуация, която настъпва. А парламентът, ако има бележки и допълнения, да доусъвършенства този закон", смята Каракачанов.

От ВМРО предлагат ваучери за почивка, с които да стимулират българския туризъм

За да се възстанови икономиката по-бързо, според Каракачанов, усилията на правителството трябва да бъдат насочени основно в два сектора. Първият е туризмът. ВМРО предлагат ДДС-то на ресторантьорски и кетъринг услуги да бъде намалено на 5%. Туризмът дава 12% от БВП на страната и заради това мерките за подкрепа трябва да са насочени към него. 

"Ние предлагаме мерки, чрез които да бъде подпомогнат този бизнес. При този сезон, който се очертава, би следвало да помислим за запазването на бранша", категоричен е вицепемиерът.

Още помощ трябвала и за земеделието. Предложението е да се ограничи вносът от Европейския съюз, когато е сезонът на продукцията у нас. 

"Държавата не може да бъде само касиер и да прибира доходи. В такива ситуации тя трябва да помага, за да може тези пари да се върнат. Има анализи, че средствата, които ще отидат за подпомагане, ще се върнат обратно в бюджета", добави лидерът на ВМРО и посочи, че съседни на България държави обмислят подобни мерки. Каракачанов призова правителството да бъде проактивно, а не да чака решения от Европейската комисия.

Каракачанов иска забрана на вноса на плодове и зеленчуци

Според вицепремиера е парадоксално страна, която е хранила Източна Европа през миналия век, да внася 80% от плодовете и зеленчуците. Той смята, че има начин вносът от ЕС да бъде временно ограничен, когато е сезонът на продукцията у нас. Идеята е да се стимулира родното производство.

А за да се случвало всичко по-лесно, Каракачанов настоява да има орган, който да се занимава само с възстановяването на икономиката.

 

 

"Един постоянен икономически съвет, в който освен сега членовете на временния да бъдат по един представител от парламентарните партии, да бъдат поканени и външншни специалисти. Било хора от науката, било от реалния бизнес, да могат тези неща реално да се говорят. Беше преценено, че няма нужда от такъв орган, аз смятам че е необходим.", заяви той.

Кризата ще се отрази и на модернизацията на армията. Така тази година най-вероятно няма да се сключат договорите за нови сухопътни машини и кораби. Това обаче не означавало, че парите за новата техника ще бъде изхарчени за друго. А от Щатите е получено уверение, че работата по производството на новите Ф-16 за военновъздушните ни сили вървяла в срок.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.