Tова съобщиха от Националния оперативен щаб

Нов пик на заразените с коронавирус у нас- 74 души са заразените само за последното денонощие. 1778 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес. През днешния ден са доказани още 20 нови случая - в областите: 4 в Перник, 2 във Враца и 14 в София. Лабораториите продължават да работят.

353 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 38 са в интензивни отделения и клиники. Въпреки облекчаването на мерките, опасността от заразата не е отминала. Предупреждението е на премиера Бойко Борисов, който заяви, че ако броят на заразените продължи да ескалира, отново всичко ще бъде затворено.

А заради пандемията, Евросъюзът обяви, че очаква дълбока рецесия. За втори пореден ден броят на заразените българи върви нагоре. Още 9 медици са с коронавирус. А PCR-тест е потвърдил, че починалата лекарка от столичната Спашна помощ също е била с COVID-19. Растат и случаите на болни, пристигнали у нас от Нидерландия.

Именно такива случаи могат да обезсмислят усилията на всички българи досега, коментира премиерът Бойко Борисов. В този час той участва в среща на лидерите на страните от Европейския съюз и от Западните Балкани. Те заседават с видеовръзка, за да обсъдят разпространението на коронавируса. А на празничния 6-ти май стана ясно, че четирима военнослужещи и деветима цивилни служители на Министерство на отбраната са с COVID-19. Състоянието им  е стабилно.

Новите заразени медици са от Пазарджик и Видин. От щаба потвърдиха, че и вторият починал лекар у нас е бил с коронавирус. „Към общата бройка от днес добавяме и д-р Нели Пандева, за която се потвърди, чрез PCR анализ в допълнителните изследвания, че е носител на коронавирусна инфекция“, каза доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб.

Завишеният брой на случаите на заразени българи в последните дни имал обяснение. „Продължава таргетното изследване в домовете за стари хора, както и констатираните случаи на привнесена инфекция с полетите на наши сънародници, които се завърнаха от няколко европейски страни“, допълни доц. Димов.

5 от новите случаи на COVID-19 са на  пристигнали в Хасковско от Нидерландия. Жена на 21 години и четиричленно семейство, в което има две деца. „Ние няма как да забраним на българите да влязат в България - ето това е недисциплинираност, това е даже престъпно. Отиваш и заразяваш цял квартал. Как ще започне туризмът в така ситуация? Това означава, представете си, един хотел, един идва от Холандия - целият хотел го затваряме, така че нищо не е преминало, нищо не се знае как ще се развие“, коментира премиерът Бойко Борисов

На фона на рекордния брой починали в Европа той беше категоричен, че страната ни не е разхлабила мерките прекалено. „Ние трябва да свикнем да живеем с това. Нищо не сме разхлабили допълнително. Нищо, което да промени рамката на карантината. Разхлабваме само това, което да ви донесе сила, здрав дух, да не усещат хората карантината така“, каза още Борисов.

Още един починал с COVID-19 във Велико Търново

По отношение на общата картина: 863 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 915 на жени.

191 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Към 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 62; Бургас – 48; Варна – 26; Велико Търново – 25; Видин – 161; Враца – 12; Габрово – 7; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 77; Ловеч – 2; Монтана – 20; Пазарджик – 47; Перник – 23; Плевен – 171; Пловдив –79; Разград – 1, Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 55; Смолян – 38; София – 774; Стара Загора – 39; Хасково – 26; Шумен – 4, Ямбол – 35.

Четирима военнослужещи и 9 цивилни служители на МО са с COVID-19

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 84. В областната болница във Велико Търново е починал мъж на 67 г. Пациентът е страдал от диабет, хронична бъбречна недостатъчност и хронична сърдечна недостатъчност. В МБАЛ - Ямбол е починал 70-годишен мъж, който е страдал от хронична обструктивна белодробна болест.

Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата и близките на починалите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.