Трусът е повредил крепост, построена преди 1500 години

Най-малко двама души са убити, а 22-ма - ранени, след като земетресение с магнитуд 5,1 разтърси Северен Иран в петък сутрин. Трусът разлюля иранската столица Техеран в първите минути на петъчния ден, предизвиквайки паника сред жителите, които се втурнаха по улиците, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

21-годишно момиче е починало от сърдечна недостатъчност в Техеран, а 60-годишен мъж е издъхнал от нараняване на главата в град Дамаванду, източно от Техеран.

Земетресението е регистрирано 45 минути след полунощ местно време и продължило няколко секунди. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център то е било с магнитуд 4.8 по Рихтер, а епицентърът му е бил на 55 км източно от столицата.

Жителите останаха на улиците съгласно мерките за безопасност. Според властите след земетресението е имало няколко по-слаби труса. Властите апелират към гражданите, които са прекарали нощта навън, да спазват мерките за физическо разстояние, за да ограничат разпространението на коронавируса, който досега е убил 6 486 души и е заразил 103 135 души.

Земетресението в Иран е повредило крепостта Фалак-ол-Афлак в западната част на страната, построена преди повече от хиляда и петстотин години.  Кратко видео  показва, че по кирпичените стени и арки на крепостта са се появили дълбоки пукнатини.

Крепостта Фалак-ол-Афлак, името на която означава „небесен рай”, е построена в град Хорамабад по време на управлението на династията на Сасанидите (224-651 г.). През 2010 г. местните власти завършиха реставрацията на сградата.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.