Изкуството се вижда с лодки от открито море, а фасадите на къщи представят с колорит различни персонажи от детската литература и българска история

По време на пандемията художници разкрасяват грозни фасади, бункери и бетонни стени край Бургас. Изкуството се вижда с лодки от открито море, а фасадите на къщи представят с колорит различни персонажи от детската литература и българска история.

Даниел и Николай са едни от художниците внесли колорит в много стари сгради, неприветливи постройки в цялата страна, бетонни стени край морето и бункери. Те са не просто партньори, но и приятели от детството. Рисуването пък за тях е не просто хоби, а начин на живот и професия. А графитите, не вандализъм - а изкуство. „По този начин достига до повече хора. Малко хора ще влязат в галерия да разгледат конкретна изложба, докато едно произведение което е навън всеки ще го види“, сподели Даниел Дубаров. 

Художници продават картини и даряват парите на медици

А той определено разбира от изкуство, защото се оказва наследник на небезизвестния бургаски майстор автор на редица монументални произведения Николай Дубаров. Малцина знаят, че двамата художници са рисували на фестивал в Тасмания, на няколко стени в Китай, в Португалия и мечтаят за Монтевидео. „Не обичам да ми казват какво да рисувам. Сядаме двамата с един бял лист и си драскаме неща които като ги види някой въобще няма да разбере какво правим в момента“, споделя Даниел.

После проектът се визуализира и превръща в своеобразни арт произведения. Предстоящият проект за творците се оказва за деца, които по време на пандемията не са в детските центрове. Но ще бъдат изненадани при своето завръщане в класните стаи. А проектите на Даниел вече предизвикват интерес и сред местната власт. „Красиво е, привлича погледа, снимала съм графити на много места и в България и в чужбина. Бих поканила хората които се занимават с такъв тип изкуство, добре са дошли и да можем да обсъдим заедно техните планове“, коментира заместник-кметът на Бургас Диана Саватева.

Плановете на двамата художници са за внасяне на още колорит по сиви бетонни стени край Черноморието.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.