В събота той пострада, след като падна с малкия си частен самолет

Бизнесменът Ивайло Пенчев, който пострада, след като самолетът му падна край летище Лесново, търси кръводарители.

„Утре ще ми правят операция на гръбнака, обаче кръвната ми група е много рядка". Това написа той в социалните мрежи. И помоли всеки, който може да му помогне, да го направи, а той щял да почерпи. 

Подценяване на полетните условия и техническа неизправност. Според експерти това са едни от възможните причини за авиокатастрофата с бизнесмена Ивайло Пенчев. Самолетът му падна вчера на летище Лесново край София. Бизнесменът е в неврохирургията на „Пирогов”. Пред NOVA директорът на болницата разкри, че утре бизнесменът ще бъде опериран от проф. Габровски, а причината е травма в гръбнака.

Самолетът на Ивайло Пенчев е стоял 4 месеца под ключ в хангара до вчера, когато бизнесменът решава да се възползва от слънчевото време. Вятърът обаче се оказва коварен и именно той е една от версиите, които се дават като причина за катастрофата.

Самолетът на бизнесмена Ивайло Пенчев е паднал край летище Лесново (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Любителите често пренебрегват тази съставка на времето и излитат 1-2-3-4 пъти, но накрая се получава такава ситуация. Това самолетче тежи 350 килограма и вятърът може да си го води накъдето си иска, така да се каже”, обясни бившият главен инспектор за безопасността на полетите към Министерство на транспорта Ангел Борисов.

Експертите пък са категорични за друго – въпреки че самолетът е преминал всички технически прегледи, фактът, че не се е движил толкова дълго време, сам по себе си е предпоставка за неизправност. Заради всички застояли консумативи в него, какъвто може да е и старо гориво в резервоара. 

Експерт: Самолетът на Ивайло Пенчев е катастрофирал заради сериозен гръбен вятър

„Ние все още  не знаем дали няма някакъв външен елемент, който да е повлиял на работата на двигателя. Често пъти може да влезе външна частица, птица, нещо друго, което двигателят да е засмукал. Бих искал да подканя да не се спекулира с това нещо”, заяви кап. Янко Стоименов, старши пилот на авиобаза „Лесново”. „Малко не му е достигнало, за да стане едно наистина сполучливо кацане”.

Специалистите са категорични, че опита и практиката също имат значение.

Все пак, ако се окаже, че грешката е пилотска, Пенчев може да се раздели с разрешителното си за летене. Междувременно утре предстои гръбначна операция на бизнесмена. При падането на самолета е получил увреждане на прешлените, обясни пред NOVA проф. Асен Балтов.

А малко по-рано днес самият Пенчев пусна свой пост в социалните мрежи, в които в шеговит тон моли за кръв, тъй като е изключително рядка кръвна група.

Отнемат разрешителното за пилотиране на Ивайло Пенчев, ако не е спазил мерките за безопасност

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.