Бизнесменът е транспортиран към противошокова зала в "Пирогов"

Бизнесменът Ивайло Пенчев падна с малкия си частен самолет. Инцидентът стана този следобед на летище лесново до Елин Пелин. Първоначалната версия за случилото се е повреда на двигателя. Разследващите обаче ще проверяват още 4 типа обстоятелства – общото техническо състояние на самолета, общото здравословно състояние на пилота, внезапно вложаване на времето. Възможно е на бизнесмена да му е прилошало. Инцидентът е станал при снижаване на машината.

Сигналът на телефон 112 е подаден в 13.24 часа. Малък двуместен самолет се е приземил аварийно минути след излитането си. „Пилотът, който го е наблюдавал от земята, му е казал да увеличи скоростта, защото вижда, ч3е той зависва по едно време, все едно като хеликоптер. Просто няма постъпателна скорост. И вижда, че отпуска носът надолу, в следващия момент самолетът се срива, удря се на лявото полукрило и оттук-нататам вече се провлича по пистата“, обясни Христо Христов, началник на Националния борд по разследване.

Инцидентът става на заход към приземяване, при силен вятър откъм гърба, казват експертите. Пилотът Ивайло Пенчев  сам подал сигнал, че нещо с машината не е наред. Малко след излитането докладвал,. че тягата на двигателя намалява и затова ще се връща на пистата. Повреда в техниката е една от версиите, по които работят разследващите. „Самолетът има поражения по него, но не би трябвало да са причина. Но не бързам да  дам никакво мнение на този етап, защото тепърва предстои да се изследват всички възли, агрегати, както от управлението на самолета, така и от конструктивната му цялост. Така и от двигателя“, каза Михаил Каменов, експрт към Националния борд по разследване

Ивайло Пенчев има разрешително за пилотиране, но тепърва властите ще проверяват дали е в срок на валидност. На този етап не е ясно защо той е решил да лети точно днес. Подал е всички необходими документи за редовен полет.

Обект на проверка ще бъдат не само документите на машините, но и качеството на горивото,  състоянието на отделните системи, както и общото техническо състояние на самолета.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА

Бизнесменът е бил транспортиран с линейка от елин пелин до болница „Пирогов“. Настанен е в неврохирургията. Той е контактен, но ще остане под лекарско наблюдение. Пенчев е съосновател на компанията „Уолтопия“. Наскоро се замеси в скандал, тъй като предложи дарение на Александровска болница, но под условие.

 

 

Самолетът, с който е катастрофирал Ивайло Пенчев е модел „Скайлидер 600“ – едномоторен двуместен, с метален фюзелаж. Тежи около 600 килограма, а моторът му е с мощност 115 конски сили. Той може да лети на разстояния до 1600 км и да развива скорост от 265 километра в час. Използва се предимно за забавление и тренировъчни полети.

Това не е първата катастрофа с подобни самолети у нас. В началото на тази година малък самолет падна край Русе, а двама души пострадаха. През април миналата година 4-членно българско семейство загина след катастрофа в Северна Македония. Малката машина „Чесна” се разби недалеч от Скопие при лошо време. В самолета пътували пилотът, съпругата му и двете им дъщери. Телата бяха открити близо 18 часа след инцидента.

На 20 април 2019 г. при авиоинцидент край пловдивското село Оризари - загинаха 45-годишният пилот и 18-годишен младеж, който се е обучавал. Най-вероятната причина за инцидента е повреда в крилото.  През май същата година мъж и жена загинаха при катастрофа край Ихтиман.

Пилотът направил рязка маневра след излитане и машината буквално се е сринала. Още по-назад - през септември 2016 година малък двуместен самолет се разби край Костенец. При опит да приземят машината двама млади мъже загинаха. Момчетата наели самолета за любителска обиколка.

Репортери: Илияна Шишкова, Даниела Пехливанова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.