Разпръснати са близо 3 000 литра безвреден за хората, растенията и животните препарат

Дезинфекцията от въздуха на жилищен квартал „Райна Княгиня“ в Ямбол приключи. За последните24-ри часа там има 4-ри нови случая на COVID-19. Днес рано сутринта самолет АН-2 на селскостопанската авиация извърши две облитания над квартала.

ПЪЛНА БЛОКАДА: Дезинфекцират ромския квартал на Ямбол от хеликоптер

Разпръснати са близо 3 000 литра безвреден за хората, растенията и животните препарат. Дезинфектантът има сертификат и се използва в детски градини, магазини и търговски обекти. Целта на този вид обеззаразяване беше да се обхване по-голям периметър и да се третират места, до които е трудно да достигне техника.

„Препаратът е със сертификат. Той е абсолютно безопасен за хора, животни и насекоми. Целта е да се достигне до максимален периметър на действие на този дезинфектант. Знаете, с наземната техника може да дезинфекцираме само улиците, но не може да влезем в дворовете на хората“, каза Михаил Керемидчиев.

ЗАРАДИ НЕСПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ: Пълна блокада на ямболския квартал „Райна Княгиня"

Буферната зона също беше дезинфекцирана. Община Ямбол предприе акцията заради установени огнища на коронавирус в квартала. 

Според общината дезинфекцията със самолет не е по-скъпа от наземната - за декар площ цената е 2,60 лв. 

Няма проблеми с доставките на храни в квартала, а по улиците в него ще продължи да се прави дезинфекция с машини, информират местните власти.

Репортер: Георги Манев

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.