За спазването на мерките в района следят екипи на полицията и жандармерията

Още по-строги мерки срещу разпространението на коронавирус ще бъдат предприети в ромския квартал на Ямбол. От зоната на заразата се забранява излизане, дори за полагане на труд, а за спазването на реда в района денонощно ще следят патрули на полицията и жандармерията. Късно тази вечер се очаква да бъде направена пълна дезинфекция от хеликоптер.

Ще успеят ли да спрат разпространението на COVID-19 в блокирания ямболски квартал?

В края на миналата седмица кварталът бе затворен. Първоначално това стана с няколко улици, но заради неочаквания ефект се наложи да бъде затворен и целият квартал.

Излизането от него е възможно само за хора, които трябва да отидат до аптеката. Дори и това се случва под стрикетен контрол със списъци, за да няма струпване на хора. Притесненията в местната болница са, че ако случаите се увеличат драстично, лекарите няма да могат да се справят с тежката ситуация.

Според новата заповед на РЗИ, от квартала нямат право да излизат дори хората. „Така че хората, които работят в този квартал и след решението на работодателските организации, за няколко дни ще се преустанови тяхното излизане“, каза областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

Вече няма сериозно струпване на хора по пропускателните пунктове, но поредната заповед ядоса някои от хората в квартала „Не можем да излизаме да работим, умираме от глад в махалата. Не получаваме пари. Приемаме всичко това много зле. Тук потъпкват правата ни. Правова държава ли сме или какво?“, коментират местните.

 

 

„Работниците са уведомени от техните работодатели, така че няма напрежение, те си знаят хората, че са в отпуск и трябва да си останат по къщите в рамките на тази седмица“, добави Димитър Иванов.

Може да се излиза до аптека. Това обаче се следи стриктно от полицията. Може да се отиде и до близкия банкомат.

„По здравословни причини, за закупуване на лекарства, след отношението и на личните им лекари, които в крайна сметка имат отговорността, относно рецепти, рецептурни книжки и обслужване на здравословното им състояние“, обяснява Иванов.

Репортер: Георги Манев

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.