Разрешени са и груповите занимания, но при максимум 10 трениращи в залата

Фитнес залите също отвориха от днес, но при нови строги правила. Условията са дистанция, дезинфекция и  ограничен брой трениращи на едно място.

Фитнесите и залите за групови тренировки от днес са отворени и са в очакване на своите първи посетители. Навсякъде в обектите са разположени ето такива дезинфектанти, за да могат да се спазят изискванията за безопасност, които бяха въведени като задължително условие, за да могат тези обекти да бъдат отворени. Назрява обаче друг проблем – в тази зала например, в обичайна ситуация тренират около 120 души на ден. С изискването да не се събират повече от 10 души на групова тренировка, днес са можели да се запишат не повече от 40 души.

Готов ли е браншът за отварянето на фитнесите? (ВИДЕО)

 

 

От сутринта Мартин Гаджев прекарва времето си на телефона. Доволен е, че днес лампите в обекта му светват отново. Обратно на бизнес логиката му обаче – отказва да записва часове за груповите тренировки, от където идват приходите на залата. Оказва се, че заради изискването да тренират по не повече от 10 души накуп, часовете са запълнени за минути, а залата не може да работи на повече от 30 процента от капацитета си, “Най-много се притесняваме как ще запазим нашия персонал. Тъй като никой няма да е мотивиран да идва на работа за 9 човека, при положение, че е идвал досега за 40 човека”, сподели Гаджев.

В друга зала работят 12 треньора, а групите в обичайна ситуация достигат до 40 човека за тренировка, призна  Надежда Антова. Днес за първи път в кариерата си тя провежда час само за двама. За следващите дни обаче графикът й е запълнен, а желаещите да тренират се оказват в пъти повече от тези, които може да влязат в залата без да се стигне до нарушение. “Не искам да се откажа. Имам висше, едно време това беше втората ми работа. С годините реших да го направя основна работа. Ще ми бъде много трудно. Не искам да се връщам в други сектори на работа, но ако положението продължи да е по този начин, най-вероятно ще ми се наложи”, обясни тя.

ОФИЦИАЛНО: Фитнес залите и търговските центрове тип МОЛ отварят в понеделник

Надежда призна, че е направила компромис със себе си, въпреки огромното физическо натоварване, ще провежда повече часове, за да успее да задържи клиентите си, но и за да запълни личния си бюджет, тъй като е на процент. В момента заради ограничението в броя на посетителите, заплатата й ще спадне с над 70 процента

Въпреки ограниченията, настроението тук днес се усеща от вратата. Първият стъпил за деня в залата е Цветомир, който призна, че неуспешно е опитал да излъже системата, за да може да тренира толкова пъти, колкото е успявал преди карантината:

От залата все пак виждат и ползи от въведените мерки. Затова без проблем дезинфекцират помещението и уредите преди всяко посещение. На всеки, влязъл отвън се дават калцуни, а въздухът се проветрява от рано сутринта. Финансов проблем обаче ще е задължителната честа смяна на филтрите на климатиците.

Според хората от бранша, ако ситуацията с намаления капацитет на работа продължи, много от залите ще фалират, а инструкторите ще останат без работа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.