Желаещите да помогнат могат да го направят на специално създаден линк

Стъпка по стъпка и културата у нас се връща към стария живот след като месеци хората се докосваха до изкуство само онлайн. Но докато се върне към предишния си ритъм ще има нужда от подкрепа. Софийската опера и балет призова всеки, който иска, да дари средства, за да се възобнови по-бързо творческата дейност на артистите.  

Калин Сърменов: Надявам се и театрите да заработят на закрито (ВИДЕО)

13 март –за почитателите на операта това е денят, в който Дон Жуан ги покани на спектакъл. Но не само – денят, в който беше обявено извънредно положение в България.

Балетът и операта – живи изкуства, които винаги са се захранвали от заряда на публиката в пълни зали. Заради карантината те трябваше да намерят алтернативен път към почитателите си, чрез интернет.

„Всичките тези 20 спектакъла, които ние излъчихме - оперни и балетни, бяха едни от цветовете на репертоара ни. Затова ги нарекохме „перли на Софийската опера”. Много съм щастлив, че над 500 000 зрители гледаха на живо нашите представления”, каза директорът на Софийската опера и балет проф. Пламен Карталов.

„Гледаха хора от Америка, Австралия, Германия, Англия. Много чужденци. Българи също така. Които споделяха впечатления и благодарност. През цялото време благодариха, че ние имаме тази връзка с публиката си”, допълни още той.

СЛЕД ИЗОЛАЦИЯТА: Първа постановка под открито небе

Именно това е била целта на Софийската опера и балет – да не се губи връзката с публиката, въпреки пандемията.

„По време на нашите стрийминг излъчвания, показвания на нашия репертоар онлайн имахме запитвания: „Колко струва включването”, „Можем ли да платим за тази прожекция”. И ние казахме, че това е един подарък, защото моята идея е сега да инвестираме в публиката, а тя да реинвестира след това като се върне в операта”, посочи проф. Карталов.

За най-големите любители на тези живи изкуства вече има и друга опция – да направят дарение към Софийската опера и балет чрез този линк (https://www.operasofia.bg/support/). Той е създаден преди седмица, но идеята за меценатството датира от векове.

„Търсенето на покровители и на хора, които подкрепят изкуството на операта не е нова идея. Ако натиснем на сайта на Метрополитен, ще видим първо, че има призив за дарение, вторият е за гледане. Тъй като декорите са скъпи, големи, а костюмите са много. Така че, има нужда от тази допълнителна инвестиция. Нуждаем се от тези покровители. Нарекохме ги истински влюбени в операта, които могат, освен невисоките цени на билетите, да подкрепят и да помогнат с допълнителни средства, по тяхна преценка”, обясни проф. Карталов.

В рамките на два месеца залите и коридорите на операта бяха потънали в тишина. В последните дни обаче настъпи оживление. Директорът провежда срещи с всички творчески колективи.

„Планираме в нашата програма да играем на 4 сцени. Всички спектакли за най-младата ни публика – децата от 0 и нагоре години, ще гледат нашите представления петък, събота и неделя в парка на Военната академия. Мюзикълите ще играем на друга сцена в София, а за балета сме намерили едно прекрасно място, където ще бъдат разположени на открито”, съобщи директорът на Софийската опера и балет.

Така според проф. Карталов изкуството и влюбените в операта ще се срещнат на живо отново съвсем скоро.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.