Големи акции на недоволство имаше в Австралия, Виена и Литва

Шествия и протести по целия свят срещу расизма и полицейския произвол в Съединените щати. В много държави на различни континенти бяха организирани митинги, като израз на солидарност с протестиращите вече 11-ти ден в Щатите.

В Лондон беше един от най-големите митинги днес. Хиляди се събраха в Хайд парк и на площада до сградата на парламента. Множеството игнорира предупрежденията на властите, че рискуват да се заразят с коронавирус и скандираше срещу дискриминацията на тъмнокожите. Митингът в Лондон беше един от няколкото във Великобритания днес.

Огромно множество се събра в австралийския град Аделаида на протест срещу расизма. Според местните медии повече от 50 хиляди души са били на митинга, който осъди убийството на чернокожия арестант Джордж Флойд в Минеаполис. Протестиращите скандираха срещу расизма по целия свят.

ПРОТЕСТИТЕ В САЩ ПРОДЪЛЖАВАТ: Експерти предупреждават, че струпването на хора носи риск от COVID-19

Премиерът на Канада участваше в един от протестите в страната. Джъстин Трюдо дори коленичи, което е един от най-типичните жестове на протестиращите по целия свят. Преди два дни той отказа директно да осъди Доналд Тръмп за заплахите към част от протестиращите в Америка, но ясно даде да се разбере, че им симпатизира.

Многохиляден протест срещу расизма имаше във Виена. Това е поредната демонстрация, като един от митингите през седмицата събра над 30 хиляди души. "Това е страхотна възможност да надигнем глас срещу расизма. Радвам се, че има много хора“, коментира Марсел Райншергер, протестиращ.

Прояви в памет на Джордж Флойд в няколко града в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Тук съм днес, за да демонстрирам солидарността си с хората от малцинствата, които са третирани несправедливо от съдебната система в Съединените щати и по цели свят“, каза Робин Полман.

Протест имаше дори в Литва. Прибалтийската страна почти няма тъмнокожи жители, нито пък проблем с полицейското насилие. Около хиляда души демонстрираха във Вилнюс срещу дискриминацията и полицейския произвол. Те запазиха над 8 минути и половина мълчание, колкото полицаят стоя с коляно върху врата на починали арестант. А в Мексико дори избухнаха безредици. Група протестиращи наобиколиха посолството на Съединените щати в Мексико сити. Част от тях се опитаха да бутнат оградата на комплекса, други се сбиха с полицията. Бяха подпалени автомобили, разбити витрини на магазини и прозорците на околните сгради.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.