Напредъкът, който постига Божидар, изумява всички

41-годишен българин се превърна в медицински феномен, след операция преди половин година. Тогава лекарите отстраниха огромен тумор с тегло над килограм от мозъка му, а днес мъжът вече вижда, говори и се движи.

Спасиха пациент с тумор в мозъка с тегло над 1 кг, нуждае се от средства за лечение

За уникалната операция ви разказахме в края на миналата година, когато екип от университетската болница "Св. Иван Рилски" се осмели да направи сложната интервенция.  На нея не се решават лекари от чужбина и въпреки огромния риск за живота на 41-годишният мъж, българските специалисти равят това медицинско чудо възможно.

С всяка самостоятелна крачка Божидар прави голяма стъпка към пълното си възстновяване. През ноември мъжът ляга на операционната маса с ясното съзнание, че може и да не се събуди. Туморът в мозъка му е над килограм, а сложната интервенция продължава повече от 8-часа. През цялото време животът му е на косъм.

„Той имаше реален шанс 50% да загине по време на тази интервенция.  Беше почти ослепял заради налягането, мисловният процес беше забавен, беше тръгнал към състояние на безсъзнание и кома”, разказва д-р Емануил Найденов.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Мъж с тумор в мозъка се нуждае от спешно лечение

В света подобни операции се броят на пръсти. Рискът, който поема екипът на болница "Св. Иван Рилски", е огромен, но e единственият възможен изход. Половин година по-късно, Божидар отново е в болница, но за контролен преглед. 

„Божидар изглежда феноменално, той надмина моите очаквания. Не знам каква е тази сила. Ние сме помогнали, но това,което е в него- живецът, желанието за живот,което го доведе до този крайно добър резултатат. .Това, което виждам, е малко чудо”, смята д-р Найденов.

Напредъкът, който постига мъжът, изумява всички. Божидар се връща към живота в името на хората,които обича. Най-много кураж му вдъхва 7-годишния му син. Божидар обаче се нуждае от всекидневна  рехабилитация, която е непосилна за семейството му. Затова е и признателен на всички дарители, които са го подкрепили в трудната битка.

Който иска да помогне, може да го направи на следната банкова сметка:

Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски
BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.