„Учителките твърдят, че не са били в Сърница, но снимката показва, че са”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова

Три учителки от персонала на детска градина №50 в район “Възраждане” са с положителен резултат за COVID-19 от направени бързи тестове. Това съобщи снощи кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook. Днес двете групи - Първа В и Четвърта А, в които учителките са преподавали, са затворени, но останалите приемаха деца. 

Три учителки от детска градина в София са с положителен резултат за COVID-19

Още вчера е била извършена дезинфекция на детската градина. Кметът на София Йорданка Фандъкова призова родителите на деца, които посещават детската градина, с изключение на Първа В и Четвърта А, които се затварят, при възможност да оставят децата си вкъщи през следващите няколко дни.

„В понеделник вечерта получих сигнал, че част от екипа на детската градина е бил в Сърница през почивните дни. Още същата вечер помолих колегите да дойдат на работа на другия ден, след като си направят тестове. Сезирах необходимите органи. Вчера вечерта стана ясно, че от 7 направени проби – 3 са положителни”, заяви директорът на детската градина Росица Алексиева. „Трите детски учителки с COVID-19 нямат симптоми и са в добро общо здравословно състояние”, каза още тя.

 

 

„Имаме информация, че учителките са били в Сърница. Тепърва ще разберем каква е била причината за тяхното ходене там. Те са нарушили апела на д-р Кунчев да не се посещава огнището", заяви д-р Данчо Пенчев от РЗИ-София.

Детската градина няма да бъде затваряна на този етап. „Заведението ще работи, като двете групи - Първа В и Четвърта А, където са констатирани положителните резултати, ще бъдат затворени", посочи д-р Пенчев.

Днес е изследван целият персонал на детската градина. Всичките 51 проби са били отрицателни. 

 

 

„Утре ще бъде направен строг филтър на децата и ще преценим дали и те ще бъдат тествани", каза още той. И допълни: „В едната група около 10, а в другата - около 15 деца са били контактни на трите заразени преподаватели".

„Дали заразата идва от Сърница, или не, тепърва ще се установява", посочи д-р Пенчев.

По късно, по време на брифинг в Министерския съвет, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви: „Директорката на градината е реагирала адекватно. Не можем да създадем паника сред родителите. Обстановката е спокойна в момента. Надявам се PCR-ите да покажат, че резултатите са отрицателни, ако това се случи, детската градина утре ще работи нормално. Учителките твърдят, че не са били в Сърница, но снимката показва, че са”.

 

 

В началото на седмицата е започнало поетапно изследване за коронавирус във всички детски градини в София. 

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК