Темата за масовите протести срещу расизма коментира доц. Иван Динев

Многохилядните протести след смъртта на арестанта Джорд Флойд отключиха за пореден път дебата за полицейското насилие и расизма в Америка. А гласовете за и против отекнаха и у нас.

И София изрази солидарност с починалия след арест Джордж Флойд

„Не е толкова актът на извършване на убийството, а натрупването на няколко фактора, които оказаха най-голямо значение да се получи силна и мощна обществена подкрепа за афроамериканците”, обясни преподавателят по политически науки в Университета в Синсинати доц. Иван Динев.

„На първо място беше визуалният ефект, който ясно показва  9 минути, в които полицейският служител използва прекомерна сила срещу невъоръжен човек.  Визуализацията показа на обществото какво в действителност се случва, а това предизвика неодобрението на обществото”, смята той.

Европа протестира срещу расизма

Динев подчерта, че за няколко месеца в Щатите има два случая на насилие срещу цветнокожи.

„Те, със своите разкази, показаха, че са обект на системен расизъм. Че понякога полицията им задава неадекватни въпроси, че им казва неща, които не са истина. В същото време това не се случва на белите хора”, добави той.

Според него това, което е извадило духа от бутилката, е контекстът на случилото се. Той е на мнение, че проблемът с расизма не е само при полицията. Оказва се, че най-големият дял от смъртните случаи с коронавирус е при афроамериканското общество.

Целия разговор с ​доц. Иван Динев гледайте във видеото

Репортер: Диана Найденова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.