Организацията дори преговаря с правителства и компании как да се разпределят те

До края на годината не само, че може да има ваксина срещу коронавируса, но и стотици милиони дози от нея. Прогнозата е на Световната здравна организация, след като хиляди учени вече работят за изработването на такъв препарат.

Организацията дори преговаря с правителства и компании как да се разпределят ваксините и кой да ги получи пръв.

89 нови случаи на коронавирус у нас, 63 са излекуваните

Световната здравна огранизация е оптимист за създаването на ваксината. "Надяваме се, че през 2021 година ще имаме 2 милиарда дози от една, две или три ефективни ваксини. Все пак това е условно, защото досега не сме одобрили нито една”, коментира Сумия Суаминатан, водещ учен на Световната здравна организация.

10 екипа от учени по целия свят, които вече са кандидатствали за тестове върху хора, отчете СЗО. Това е много напреднал етап в разработването на всяка една ваксина.

Квартал в Перущица под блокада заради случаи на коронавирус

Много от водещите експерти в областта смятат, че отриването на ваксина е само въпрос на време. СЗО отсега води преговори как да се разпределят първите ваксини и кой да ги получи с приоритет.

Независимо от СЗО, няколко държави вече договарят сделки с големи фармацевтични компании за ваксините, преди още да се разработени.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.