КПП-та не допускат никой да влиза или излиза от квартала, което предизвика напрежение

Блокада на ромския квартал на Перущица. От рано тази сутрин там са изградени контролно-пропускателни пунктове заради случаи на коронавирус в махалата.

Ромският квартал „Запад“  в града осъмна блокиран и затворен от полицията. На всичките четири входно-изходни точки на махалата са изградени контролно-пропускателни пунктове. Полицейските патрули не пускат никой да влезе или да излезе от квартала. Стигна се и до напрежение.

89 нови случаи на коронавирус у нас, 63 са излекуваните

Първи в квартала, в който живеят около 2 000 души се разболял пасторът на евангелската църква. 54-годишният мъж е настанен в Инфекциозната болница в Пловдив.  Според кмета на Перущица заразата пламнала в храма по време на семинар, на който присъствали над 50 пастори от цялата страна.

„Един от пасторите, които са били лектори на това събитие, е бил от Варна и се предполага, че заразата е тръгнала оттам”, обясни кметът Мария Вълканова.

„В понеделник е приет в инфекциозна клиника. Издирени са му всичките контактни от първи ред, които са изследвани. Двама са дали положителен резултат”, обясни д-р Дочка Михайлова- директор на РЗИ- Варна.

55-годишният мъж е починал по-рано днес във Варна, научи NOVA от областния управител Стоян Пасев.

Заразени са и двама пастори от Раковски, които също са присъствали на сбирката. Други петима от Перущица , общували с болния пастор също са с доказан коронавирус, а над 20 са поставени под карантина.

Ново огнище на коронавирус в Гърция близо до границата с България

Пълната блокада на квартала предизвика недоволство и заплаха за протести. В останалата част на Перущица хората са притеснени,тъй като до вчера жителите на махалата се разхождали из града.

 

 

Полицейските пунктове в квартала ще останат седмица. Кметът на Перущица, който не е бил уведомен за семинара, ще санкционира организаторите, защото не са спазили заповедта на здравния министър.

„Разбира се всеки, който има нужда от хранителни стоки, от аптека, от болнично лечение никой няма да бъде спиран”, каза областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Възможно е в квартала да има още заразени, тъй като тестовете на контактите продължават.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК