Идеята официално е разписана в закона

Трайно безработни -  на полето. Идеята официално е разписана в закона и дава възможност - всички, които желаят, да започнат работа в селското стопанско, без това да ги лишава от  помощите от държавата.

Малко над 21 хиляди са трайно безработните, които в момента взимат социални помощи.  Всички те отговарят на критериите и могат да работят в селското стопанство, като успоредно с това  си гарантират и правото на помощ от държавата.яя Интересът на работодателите обаче е доста нисък.

Ще има ли ефект идеята безработни да помагат в земеделската работа?

Трайно безработните вече имат избор - могат да повишат приходите си като работят и като сезонни работници в селското стопанство, без обаче това да ги лиши от помощите, които получават. „Доходът, който те ще реализират от този договор, няма да се счита за доход при определяне на тяхното право за подпомагане”, обясни Людмил Димитров, експерт в Министерството на труда и социалната политика.

Срокът, в който могат да подпишат сезонен договор е до 120 дни. До този момент Законът не позволяваше едновременна заетост и получаване на помощи, поясняват социалните експерти. В сезона на черешите обаче се оказва – много от собствениците на овощни градини разчитат единствено на старите работници, а да наемането на хора от Бюрото по труда имат само като краен вариант. „Притеснява ме това, че трайно безработните са хора, които са свикнали да работят, може би. Не ги познаваш тези хора, а черешите се берат много трудно. Има хора, които няма да наберат повече от 5 килограма и ще се откажат много бързо”, сподели Георги Георгиев.

Задължителен земеделски труд за безработните?

Дори тук обаче са категорични – с всяка година увеличават броя на дръвчетата. Затова все пак не изключват възможността догодина и тук да наемат безработни. Но дават за пример най-добрата си берачка, която след 25-годишният си опит днес също откриваме тук, буквално качена на черешата.Към момента няма точни данни колко земеделски работодатели ще имат нужда и ще се обърнат към Бюрата по труда. Факт е обаче, че работата на полето тепърва започва. А очакванията са кандидатите за този вид работа тази година да са в пъти повече - още в началото на юни министър Сачева заяви, че няма заявки за сезонни работници от страната ни към Европейския съюз. Междувременно  трайно безработните, които отидат на полето, няма да полагат  обществено полезен труд, на какъвто са задължени сега. „При положение, че те вече няма да са със статут на безработен, защото те ще бъдат със сключен трудов договор – на практика те влизат в друга категория, за която няма задължение да се полага такъв обществено полезен труд”, допълни  Димитров.

Досега всеки, който получава социални помощи, е задължен да полага обществено полезен труд поне две седмици в месеца, на 4-часов работен ден.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.