Според учени болните с кръвна група 0 изкарват заразата по-леко

Ново откритие за коронавируса - кръвната група определя колко тежко пациентите прекарват болестта. Това са установили германски учени. Изследването им е направено сред повече от 1 000 души и е публикувано в редица авторитетни научни издания.

Според учените хората с „нулева” кръвна група преборват по-лесно коронавируса, за сметка на тези с А-група. Обясняват го с наличието на кислород в кръвта и различните геноми.

„При хора с кръвна група „А” заболяването протича значително по-тежко, защото се нуждаят от повече кислород, повече оксидинация на клетките в белия дроб. Докато тези, които принадлежат към група 0, се нуждаят по-малко от кислород. Това е интересен факт и ще се разработва тепърва още повече”, казва академик Богдан Петрунов от БАН.

Още 8 жертви с коронавирус у нас

Данни за останалите кръвни групи все още няма, пояснява той. И допълва, че въпросните тестове продължават, а натрупаните към момента данни за заболяването вече дават основание на медиците да говорят за естествен имунитет, добит и без среща с COVID-19.

„Първо, защото ние още от стотици години сме в контакт с коронавируса. Два типа от коронавируса причиняват т.нар. „обикновени настинки”, коментира Петрунов.

Глобяват премиера и всички журналисти без маски в Рилския манастир

Междувременно от имунолозите разбираме, че напълно точен резултат от PCR тест може да се даде едва след шестия ден от досега на пациента със заразата. Всеки резултат, направен преди този инкубационен период, щял да бъде неточен, категорични са от лабораторията на болница „Свети Иван Рилски”:

„Важно е да се хване т.нар. „диагностичен прозорец", т.е. много ранното изследване, когато все още няма достатъчно вирусно натоварване, може да пропусне и PCR-ът. Когато пък вече вирусът изчезва, е следващата сива зона, когато тестът дава фалшиво негативен резултат", каза Ирена Иванова – началник на лабораторията в болница „Свети Иван Рилски”.

Междувременно, в различни клиники в страната вече се правят трети вид тестове, които имунолозите определят като междинни. Ползата от тях е, че дават много по-точен резултат от бързите, но пък стават по-бързо от PCR. За по-лекото изкарване на заболяването пък, оказва се, значение има и носенето на маска. Когато устата и носът са прикрити, в организма попадат по-малко единици от вируса, а така тялото на пациента се бори по-успешно.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК