Ситуацията на граничния пункт е сравнително спокойна

Гърция засили драстично здравния контрол на границата с България. Масово се правят тестове за коронавирус на българските туристи. От българското външно министерство извикаха на разговор посланика ни в Атина.

Коронавирус на Тасос и в Пангео, сред заразените вероятно има и българи

Опашки, този път за тестове за коронавирус, се извиха на пункт „Промахон” от рано тази сутрин. Гръцките гранични служители избирателно посочваха кои от туристите да се подлагат на изследвания. Най-стриктен контролът изглеждаше върху автобусите, защото всички пътници без изключения се подлагаха на тест.

Сред проверяващите от гръцка страна имаше и цивилно облечени хора, което притесни част от туристите.

 

 

Заради ситуацията на ГКПП „Кулата” в следобедните часове от българското външно министерство извика на разговор гръцкия посланик. Засега е ясно, че на пункт „Промахон” на ден ще се правят по 3 000 теста - ако броят на туристите надвиши броя на тестовете, това означава, че в Гърция ще влизат и хора без изследвания. Българските власти съобщиха, че има указания, според които всички, които са тествани за COVID-19 на границата, трябва да се самоизолират за 48 часа.

 

 

Ако български гражданин с установена положителна проба за COVID-19 желае да се завърне в България, вместо да прекара 14-дневен период на карантина в Гърция, ще му бъде разрешено да отпътува незабавно, без да спира на територията на Гърция до достигане на границата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК