Водата се връща отново в сградата на бившата Централна софийска баня

Централната минерална баня в София отново ще бъде баня, това обявиха от Столична община пред NOVA. Музеят който се помещава и сега в сградата, остава. Как ще съжителстват SPA и музей?

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Водата се връща отново в сградата на бившата Централна софийска баня, мястото се използва по предназначение до 1986г., това източната част на сградата, където се къпели жените, а сега там се съхраняват останки дори от римско време.

Водата е символ на живот. А банята социален инструмент векове наред. „Реално града започва своя живот около извора”, казва Здравко Здравков, главен архитект на София.

Днес сградата на някогашната Централна баня, построена върху основите на римската, разказва за историята на София и пази ценни артефакти. Най-възрастния експонат е керамична пещ, на осем хилядолетия, открита при разкопките в Слатина.

В началото на демократичните промени сградата на бившата баня, беше забравена с години. След бурни дискусии се реши тя да бъде музей на София, а столичани поискаха водата да се върне. За това от Общината обявиха проект за нова визия на добре познатата баня.

„Идеята е Северното крило и съществуващия основен басейн да бъдат запазени, така че да се включи отново водата, но те трябва да намерят своята симбиоза как да работи музея заедно с реконтурираното крило.

Три архитектурни концепции стигнаха до финалната права на конкурса, организиран от "Софпроект".

„Общото е, че връщат водата и се опитват да намерят съжителство между някакъв вид функция с вода - да кажем баня и музей”, обясни Любо Георгиев, директор на ОП „Софпроект-ОГП“.

На първо място се класира концепцията на екип "Софийски терми". Проекта предвижда северната част на сградата да е термален център, като да има и басейн на покрива.

„Това са били места за социална интеракция, места за къпане естествено, места за лечение, също така места за обучение, имало е кът на философа”, разказва арх. Слава Савова, екип "Софийски терми".

В частите, който се предвижда да са SPA център - днес се ползват за хранилища на музея за история на София. От там се надяват, новото бъдеще на сградата да даде повече място за изложби.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си