Емил Димитров даде брифинг за състоянието на язовирите и осигуряването на вода

Излезе информация, че водата от язовирите минавала през ВЕЦ-ове, за да се произвежда електроенергия. Това съвсем не е вярно. Пестим всяка капка и се стремим по всякакъв начин да бъдем полезни. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг относно състоянието на язовирите и осигуряването на вода за нуждите на населението, земеделието и енергетиката.

Безводие и суша заплашват хиляди жители в България (ВИДЕО)

Министърът изнесе информация за всички язовири за напоителни цели и прилежащите към тях ВЕЦ-ове. Според него от години много от тях не произвеждат ток.

"Притокът на язовир Ястребино е много малък. Постоянно даваме средства за него. През цялата година задоволяваме целите на земеделци и граждани, но в момента се колебаем дали да дадем още средства", обясни Димитров.

Той обясни, че е предупредил земеделците, че е възможно до няколко години да настъпи водна криза в местата край язовир Ястребино. Според министъра в момента водоемът е пълен на 24%. На 41% пък бил пълен язовир Тича. Димитров обяви, че водата от него се пази, за да може да стигне за поне две години напред.

Екоминистърът за протестите: Позволяваме на 20 души да блокират 100 000

"С протести язовир не се пълни. Това се прави с разумно управление, но не можем да управляваме времето", добави министърът.

Относно Жребчево Емил Димитров заяви, че в язовира от години няма вода. А причината била сушата и няма откъде да се пълни. За този язовир, чрез сложна система от канали, се подава вода от язовир Копринка, за да стига водата за рибите. Планира се подобна практика да се прилага и за други язовири. Екоминистърът обаче предупреди, че ако и тази година няма дъждове през зимата, проблемите с безводието през 2021 година ще бъдат по-големи.

Според министърът на земеделието Десислава Танева пък зърнопроизводителите ще отчетат спад.

"Жътвата ще приключи следващата седмица. Данните са категорични - подобни нива сме имали през 2017 г. Няма никакъв драматизъм, това е последица от климата и повишаването на температурите", обяви тя и подчерта, че за тази година и сезон водата за напояване на земеделските производители ще бъде подсигурена.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.