Проблемни водоеми има в Северна България и в южната част на страната

Безводие и суша заплашват хиляди жители в България. Причината са критично ниските нива на част от язовирите у нас. Водоемите Тича, Камчия и Ястребино в Северна България и Асеновец в южната част на страната вече „светят в червено”. 

Язовир Ястребино захранва с вода около 10 000 жители на град Антоново и още седем селища. От месец нивото му пада драстично. Сега е пълен на едва 20 процента. Местните са притеснени, че сценарият с град Перник може да се повтори.

Според кметът на Антоново, освен липсата на дъжд причина за безводието е, че водата от язовир Ястребино се използва и за поливане на земеделски площи.

„Състоянието е тревожно. Видяхме, че от канала се изпуска вода за малинопроизводителите. Тогава още нивото на язовира беше на 28% от капацитета му. Последните замервания показват, че е спаднал до 22%. Още тогава уведомих министъра на околната среда и водите”, коментира кметът на Антоново Хайредин Мехмедов. 

За проблемът с водата в Ястребино и другите язовири рибари алармират в екоминистерството от месеци. „Кислородът във водния обем, който е останал, е много малко. Водата вече е с недостатъчен капацитет като химически анализ, за да издържи количеството риба”, смята председателят на Федерацията по спортен риболов Георги Михайлов.

 

 

А министърът е категоричен – спира се подаването на вода за поливане от язовири с критично ниски нива. В това число и този в Ястребино.

"Всички язовири, от които се точи по какъвто и да е повод – за малини, за къпини, за слънчогледи, за каквото и да било, имат критичен минимум. Спираме всичко това, независимо, кой, колко е доволен. и даваме само за гражданите. Язовир Ястребино съвсем скоро ще стигне до нивото, при което ще я пазим само и единствено за гражданите", заяви Емил Димитров.

При ниски нива на водата в язовирите се появява и проблем за рибата в него и аквакултурите. Пряко засегнати ще се окажат близо 300 000 хиляди рибари у нас.

 

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.