Според писмо оставката му се дължи на „разногласия по отношение на определено редакционно съдържание"

Бившият изпълнителен директор на „21st Century Fox“ Джеймс Мърдок, син на медийния магнат Рупърт Мърдок, подаде оставка от борда на „News Corp“, позовавайки се на сблъсъци за редакционно съдържание, предаде БГНЕС. 47-годишният наследник на магната през последните месеци открито критикува медийното отразяване в публикациите на „Empire News Corp“.

Синът на Мърдок си купи имение за 150 млн. долара (СНИМКИ)

Според писмо, написано от Джеймс Мърдок и публикувано в петък от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), оставката му се дължи на „разногласия по отношение на определено редакционно съдържание, публикувано от новинарските издания на компанията и някои други стратегически решения“. „News Corp“ е собственик на вестниците на „Уолстрийт Джърнал“, „Ню Йорк пост“, “Таймс“и „Сън“, но не и на "Фокс Нюз" на Рупърт Мърдок.

Решението на Джеймс Мърдок засилва стъпките към неговото изключване от семейната медийна империя, която се разраства от вестникарска група в Австралия.

МЕГАСДЕЛКА: "Уолт Дисни" купи част от империята на Рупърт Мърдок

През януари той осъди скептицизма към климатичните промени на някои медии на баща си, позовавайки се на отразяване на пожарите, които опустошиха големи части от Австралия. В изявление, широко отразено от американските медии по това време, Джеймс Мърдок и съпругата му изразиха своето „разочарование“ от някои от отразяванията на „News Corp“ и Фокс.

Рупърт и Джеймс Мърдок се разминават и в политическите си възгледи. Докато Рупърт е дългогодишен поддръжник на републиканския президент Доналд Тръмп, неговият син дари стотици хиляди на кандидата на демократите Джо Байдън през 2020 г.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си