Те твърдят, че са били неправомерно задържани в събота, а полицаите са бутали и блъскали децата им

Кръстовището пред Ректората на Софийския университет е блокирано вече повече от денонощие от майките от инициативата "Системата ни убива“. Причина за блокадата им се оказа недопускането от полицията на буса им до палатковия лагер на „Орлов мост”. Вчера пък социалният министър Деница Сачева определи действията на майките като политическа провокация.

Напрежение и сблъсъци след съботния протест в София (ВИДЕО)

„На улицата сме заради Деница Сачева. След като стана министър, тя тръгна срещу всичко, което ние сме постигнали след години борба в името на нашите деца”, каза една от протестиращите – Вера Иванова.

„Тя се появи по медиите с платените организации – тези, които са на държавни субсидии. Казаха колко е хубав животът и социалната политика. Какво правя аз тогава във всички работни групи? Работа на майките ли е ние да оправяме системата, след като се дават толкова пари за субсидии на хора, които толкова много работят?", коментира тя.

Остава блокадата на кръстовището пред СУ

„Представителните организации не вършат нищо. През 2018 г. с изненада разбрах, че те получават субсидии”, посочи друга от майките от "Системата ни убива" - Венелина Казанджиева.

„В събота, в опита ни да достигнем до „Орлов мост” повече от 20 часа бусът ни беше блокиран”, каза Вера Иванова.

„Бяхме неправомерно задържани, а на сутринта полицаите посегнаха на децата ни. Блъскаха ги, бутаха ги и ги удряха. Това никога не се е случвало, полицията винаги ни е подкрепяла. Искаме незабавна оставка на полицаи Николов”, посочи още тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.