Записите бяха разпространени в интернет

Прокуратурата започва проверка на казуса със записите, за които се смята, че са с гласа на премиера Бойко Борисов. Образувано е досъдебно производство, което трябва да установи дали има нерегламентирано използване на СРС-та. 

Самото съдържание на изнесените записи не е обект на проверката.  Досъдебното производство е по чл. 339А, според който нерегламентираното използване на техническо средство за събиране на информация се наказва със затвор от 1 до 6 години. 

Проверката е започнала още на 25 юни, когато е назначена експертиза на първите разпространени снимки и записи, както и на появилите се по-късно. В това число и разговорът, на който се предполага, че премиерът говори с Томислав Дончев.  

По случая е разпитан и бившият началник на НСО ген. Красимир Станчев. От прокуратурата посочват, че предстоят още разпити. 

А от „Демократична България” настояха да бъде проверено и самото съдържание на записите и снимките.

„Внасяме сигнал отново до всички прокурори, компетентни да се сезират с искане да бъде проверено съдържанието на аудиозаписите, цялата поредица, която изтече до медиите. Прокуратурата съобщи, че има проверка за това кой е направил тези записи по чл. 339 от НК, това по никакъв начин не е достатъчно и адекватно”, заяви Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България”. 

„Аз лично се съмнявам, че ако съдържанието на такъв запис е инкриминиращо, прокуратурата би пропуснала да разгледа случая, в противен случай тя самата се излага на ударите на закона”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев за NOVA. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.