Снощи полицията свали блокадите в цялата страна

30-ти ден на антиправителствени демонстрации. Протестиращи отново се събраха в "Триъгълника на властта" в София. За тази вечер са обявени нови протести и в други големи градове.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

 

Около 18:30 недоволстващите в столицата започнаха да пресичат пешеходната пътека пред БНБ. На място дойде регулировчик, който регулираше движението в района. Полицаите задържаха един от протестиращите. Той е носил бейзболна бухалка в себе си. Арестът доведе до известно напрежение между протестиращи и полицаи.

Задържаният беше качен в бус на полицията. Демонстрантите направиха опит да направят верига и да го спрат, но без успех.

Според представители на т.нар. "Отровно трио" бухалката е била у мъжа, защото той се е връщал от тренировка и не е била предназначена за друго.

Снимка: Владислава Тричкова, NOVA

 

Протестиращи отново разпъват палатки на „Орлов мост” и пред МС (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

Президентът Румен Радев разговаря с граждани пред сградата на "Дондуков" 2. „Най-важното е да няма полицейско насилие”, каза той, цитиран от БНР. И допълни:  „Аз няма от какво да се страхувам. Какво да ме притеснява? Какво ще стане довечера? Най-важното е да няма полицейско насилие. Надявам се, че правителството няма да се компрометира и да се превърнем в полицейска държава”.

Премахнаха палатковите лагери в цялата страна (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

 

Снощи полицията свали блокадите в цялата страна. В среднощна акция органите на реда премахнаха палатките от пътища и булеварди. Решението за това е взето на Коалиционния съвет на управляващите вчера. Операцията започна едновременно в София, Варна, Пловдив и Стара Загора. Задържани са и двама нападатели от конференцията на ГЕРБ.

Малко след 4:30 полицейски сили се отправят към палатковите лагери в София. Мартин Петров е на палатка на „Орлов мост”. „В някакъв момент, по тъмно, ме събудиха служителите на реда”, каза той.

Манол Глишев е участник в множество протести. Същата нощ и той е в центъра на София. „Хората тръгнаха между нас и ни попитаха: „Искате ли да се махнете от платното?”. Ние отказахме и ни съставиха актове”, разказа той.  

„Бяхме общо около 30 души в лагера”, допълни Камен Канев.

 

 

Полицията приканва протестиращите да напуснат кръстовището, тъй като нарушават правилника за движение по пътищата. „Отказахме да напуснем лагера. Те ни казаха, че можем да протестираме отстрани, върху тротоара, но не върху паважа. Ние казахме, че това означава анулация на протестите”, каза Йоан Кръстев.

 

 

12-те души, които не са изпълнили полицейското разпореждане, бяха задържани. Част от тях бяха отведени в Първо РПУ за съставяне на акт. „Физическа сила беше използвана само срещу едно лице, на площад „Орлов мост”, който категорично отказа. Като казвам физическа сила, тя беше в рамките на нашите правомощия. Няма и претенции от самото лице, просто беше хванат под мишници и изведен от кръстовището”, заяви комисар Тони Тодоров от СДВР.

„От страна на полицията всичко беше точно. Умишлено се внимава тази акция да бъде проведена изрядно”, коментира Камен Канев.

Около пет сутринта Мая Манолова опита да стигне до протестиращите, представяйки се за адвокат на Вера Иванова от "Системата ни убива". „Адвокат съм на протестиращите там, на Вера Иванова и Никола Вапцаров. Искам да видя какво се случва”, каза тя.

Полицията не я допусна до кръстовището, а тя пусна във Facebook как звъни на президента и премиера. Бусът на майките пък бе вдигнат с репетрак. „Шофьорът и собственик на буса, отказа да го премести. Бяхме принудени ние да вземем участие в това”, каза Тони Тодоров.

Около седем сутринта пред Първо районно пристигнаха поддръжници на хората от палатките. Сред тях Манолова, Христо Иванов, адвокат Николай Хаджигенов. А един от организаторите от т.нар. „Отровно трио” излезе пръв, с акт.  „Твърдят, че бил нарушен Законът за движение по пътищата, а аз твърдя, че е нарушена Конституцията. Ще се наложи юристите в Министерството на вътрешните работи и онзи титаничен експерт в Министерството на правосъдието, кое е от двете е по-важно в България?”, коментира Арман Бабикян.

Последния задържан с акт за неизпълнение на полицейско разпореждане, излезе от районното, малко преди 9 сутринта.

По време на брифиг днес от СДВР призоваха за мирни протести. "Призоваваме протестите да бъдат мирни. Има публикации в социалните  мрежи на граждани, които провокират по време на протестите да се извършват агресивни прояви". Това обяви гл. инспектор Красимира Стоядинова от "Охранителна полиция". „Ще направим каквото е необходимо, за да гарантираме реда в столицата” ,допълни тя.

Внесоха в Съдебната палата подписка срещу блокадите в София

Вече повече от 12 часа блокада на „Орлов мост” няма. Палатките са разположени от двете страни на „Орлов мост”, а автомобилите минават свободно.

Затрудненията в движението през последните дни обаче раздели обществото на две. Някои застават зад позицията, че блокади трябва да има, защото това е начинът властта да чуе исканията на протестиращите. Други обаче смятат, че не трябва да се пречи на свободното придвижване през централната градска част.

В началото на протестите Биляна Алексиева твърди, че е била част от недоволството. В последствие се разграничава, защото смята, че имало опасност демонстрациите да бъдат опорочени. След това започва да събира и подписи против блокадите на ключови места в столицата. „За по-малко от ден и половина не очаквах ,че би имала толкова голяма подкрепа. Събрахме близо 3000 подписа”, казва тя.

Дни след като внася подписката в институциите - полицията премахва палатковите лагери. „Искаме да има градивност, да има закон и ред, а не анархия в държавата”, допълва тя.

Дали да има блокади, или не, мненията на столичани са на двата полюса. „Аз съм „за”, защото този живот не се търпи. За малките деца има ли живот тук? Искам да ги гледам тук, в България, а не в чужбина”, каза един от гях.

„Ако искат толкова да протестират срещу властта, да протестират срещу техните къщи, да блокират техните улици и техните квартали, не да блокират цяла София”, смята друг.

И ако едни са против умишлените затруднения в движението, то други  подкрепят недоволството срещу властта. „Блокадите понякога затрудняват движението. Не съм против протестите. По някакъв начин трябва човек да изказва мнение. Явно властта не иска да ги чуе”, коментира жена, живееща в София.

КРИБ, ССИ и КНСБ признават правото на всеки да протестира, но не и да пречи на останалите граждани

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България пък подкрепиха падането на блокадите. В отворено писмо от КРИБ благодарят на премиера и също така призовават да бъде издадена заповед за провеждане на протести на точно определени места, подходящи за целта. А целта е осигуряване на нормален бизнес трафик и гарантиране на нормална стопанска дейност.

Палатков лагер на ключово кръстовище в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

МВР разчисти палатките и в другите градове на страната. Органите на реда се заканиха да не допускат отново да се затварят кръстовища и междуградски пътища. В Пловдив тази вечер отново има протестно шествие.

Снощи полиция и жандармерия в града обграждат от всички страни палатковия лагер, разпънат на възловото кръстовище след 4:30 тази сутрин. Започва поименна проверка на протестиращите, разказват самите те. „Палатковият лагер беше разделен на три от полицейските служители с проверка за алкохол и с вземане на лични карти”, каза един от тях.

Минути по-късно полицията започва да раздига палатките и разчиства кръстовището. Протестиращите се местят на близкия тротоар. „Беше насилствено, предвид че част от хората ги нямаше, нямаха желание да премахнат палатките. Започнаха да ги дърпат . има повредено”, коментира Стойчо Андреев.

Всичките 37 протестиращи в палатковия лагер се сдобиват с актове от МВР. От полицията открекоха да са упражнили насилие. Всички протестиращи са били тествани с дрегер. „Като 6 от тях са установени с употреба на алкохол от 0.80 до 2.51. 6 от лицата са с криминални прояви за кражби и за икономически и данъчни престъпления”, заяви комисар Виктор Празов - началник на „Охранителна полиция“- Пловдив.

Според МВР в нощта на блокадата на спешния телефон 112 са подадени десетки сигнали за нарушаване на нощната тишина. „Един от най-фрапантните случаи е жена, която иска да закара болното си дете до болницата среща затруднение от страна на протестиращите на палатковия лагер и това налага обаждането й на тел.112, че не я пропускат през кръстовището”, каза още Празов.

Няколко часа протестиращите останаха на тротоара до кръстовището. Малко след 8 часа сутринта те сгънаха и последните палатки и заявиха, че се готвят за нови блокади.

Двама протестиращи във Варна са отведени в полицията заради неподчинение

И във Варна вече няма блокада. Палатките, които бяха на булеварда пред общината са преместени на тротоара и движението е освободено. Към този час се провежда и протест в морската столица.

Рано тази сутрин палатките бяха преместени от кръстовището пред община Варна.

„На място установихме 17 лица, на които беше разпоредено да преместят палатките и да напуснат кръстовището, за да може да бъде възстановено движението и обществения ред на това място. Те съдействаха напълно и преместиха сами палатките от кръстовището, за което изказвам благодарност към протестиращите”, заяви комисар Илиян Илиев - началник отдел охранителна полиция МВР – Варна.

Демонстрантите обаче не бяха съгласни с преместването въпреки, че голяма част от тях са го направили доброволно. „Чисто физическа сила не беше употребена. Това, което се случи беше едно арогантно, нагло поведение на господата полицаи. Рестрикции и репресии срещу нас. Заплашиха ни с глоби от 2 000 до 7 000 лв.”, каза един от тях.

Някои от протестиращите обаче не са оказали съдействие на полицията. „Двама от протестиращите не пожелаха да изпълнят разпореждането и бяха задържани и отведени в Първо районно управление, където им бяха съставени актове по Закона за движение по пътищата. Предупредени са лицата да не нарушават обществения ред, след което са освободени”, каза комисар Илиян Илиев.

Демонстрантите изразиха недоволството си и като натрупаха камъни пред сградата на общината. „Те символизира нашето недоволство към правителството в момента. Символизират нашето начало за строеж на една чиста, независима и единна България”, каза един от демонстрантите.

А палатковия лагер остава на площада до община Варна без да създава проблеми на автомобилния трафик. „Ние не сме против правото на всеки да протестира и при тяхно желание могат да продължат протеста”, заяви комисар Илиян Илиев.

Полицията показа как вдигат палатковия лагер на "Орлов мост" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Движението на пътя Стара Загора – Хасково също е освободено. На осмия ден, когато протестиращи тръгнаха към автомагистралата, те бяха спрени от полиция и направиха палатков лагер на пътното платно. Днес в 19 часа 18 протестиращи са успели да преминат с автомобили през Ам „Тракия” без да я блокират.

Полицейската акция по отстраняването на палатковия лагер се е провела в ранните часове днес. „Установихме лица, които се намират на пътя. Бяха поставени предмети на самото пътно платно, палатки, столове маси, които палатки разпоредихме да бъдат преместени. На лицата, които бяха установени на място им бяха съставени актове за установяване на административно нарушение”, заяви гл. инспектор Бончо Славов от „Пътна полиция”.

Няма арестувани, по време на преместването на лагера

„Жандармерия и полиция нахлуха в своеобразния палатков лагер, който се беше образувал на платното, където бяхме спрени да продължим към АМ „Тракия”, каза Никола.

„Не се е стигало до агресия. Общо взето изпълнявахме техните разпореждания. Стояхме около 30 минути жандармерията си тръгна”, коментира Петко.

„Не ни беше предоставена заповед по чие разпореждане се действа, а полицията изтласка нещата, които бяха на платното към поляната”, допълни Никола.

През целия ден протестиращите останаха до пътното платно, без да бъде блокирано движението.

Репортери: Благой Цицелков, Благой Бекриев, Емил Дамянов, Георги Манев, Владислава Тричкова, Илияна Шишкова, Наталия Герджикова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.