Полиция вдигна блокадите на кръстовищата в София, Варна, Пловдив и Стара Загора

Паднаха блокадите в цялата страна. В среднощна акция полицията махна палатките от пътища и булеварди. Решението за това е взето на Коалиционния съвет на управляващите в четвъртък. Операцията започна едновременно в София, Варна, Пловдив и Стара Загора. Имаше и арести. Задържани са и двама нападатели от конференцията на ГЕРБ.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

В София бяха организирани три палаткови лагера - на "Орлов мост", пред сградата на Ректората на СУ и на площад "Независимост". Движението по всички линии на градския транспорт е възстановено по обичайния им маршрут, съобщават от Столичната община.

Акцията е започнала рано сутринта. Движението по булевардите „Цар Освободител” и „Дондуков” е свободно, а блокади вече няма. Част от палатките са преместени пред Бившия партиен дом, а другата – пред Президентството. Протестиращите са категорични, че действията на полицията няма да ги откажат от исканията им за оставки.

 „Няколко жени и младежи бяхме обградени от поне 200 полицаи. Казаха да разчистим палатките и няма да пострадаме”, каза Кристина Николаева от „Системата ни убива” за блокадата пред СУ.

29 ДЕН НА ПРОТЕСТИ: Недоволните замеряха с яйца и домати централата на НФСБ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Петъчният протест е обявен за 20 часа от т.нар „Отровно трио” с намерение отново да има блокади.

В петък сутрин от полицията съобщиха подробности за премахването на блокадите и мотивите си за това. Използвана е физическа сила само срещу едно лице, но в рамките на правомощията на полицията. Задържани са 12 лица, осем от които в Първо РПУ. Трима от тях пък не са имали документи. Всички задържани са освободени, след като са им съставени актове за неподчинение на полицейска заповед. Това се случи минути преди  9 часа сутринта.

А пред сградата на Първо РПУ в София се събраха протестиращи, които искаха да изразят недоволството си от случилото се.  Сред демонстрантите, събрали се пред полицията, бяха и част от организаторите на протеста – т.нар. Отровно трио. Там бяха и Мая Манолова, както и бившият правосъден министър Христо Иванов. Те се заканиха да направят по-голям протест и по-сериозни демонстрации, както и отново да блокират възловите кръстовища в столицата.

"За мен това е политическо решение. Ако беше незаконно, трябваше да ни махнат още първия ден. В палатковия лагер имах лични вещи, не знам какво е станало с тях, хора твърдят, че е минал валяк. Казаха ми да си търся вещите от Столична община", заяви протестиращ, пуснат от Първо РПУ. От полицията са му написали акт за възпрепятстване на движението. Той е на мнение, че полицията са се държали коректно. 

Минути след 8 часа сутринта пред сградата на полицията дойдоха и две линейки заради протестиращ, който е имал нужда от инсулин. 7 от протестиращите отказаха преглед, а един е бил с хипертония.

А след седмици блокади - през центъра на София движението е свободно. Градският транспорт се върна в стария си график и маршрут.

Вдигането на палатковия лагер на "Орлов мост" е започнало малко преди 5 часа сутринта в петък. На място рано сутринта е имало засилено полицейско присъствие.

Обстановката пред Ректората на Софийския университет също е спокойна. На място все още има протестиращи, които бяха помолени от полицията да приберат палатките си.

От Столичната община обясниха за NOVA, че част от принадлежностите на протестиращите са откарани в кв. „Илиянци”.

 

"Бях тук, всичко беше нормално. Дойде голямо количество полиция", разказват протестиращи. Според протестиращите ситуацията е била стресираща.  Те твърдят, че има и задържани. Други са на мнение, че действията на полицията не са били демократични.

Граждани пък са на мнение, че е било крайно време блокадите да бъдат прекратени, тъй като затруднявали свободното им движение. Някои от тях подкрепят протестите, но не и блокадите.

От ресторантьорския бранш също излязоха с позиция за блокадите. В нея се посочва, че уважават правото на всеки български гражданин да изразява протесните си действия, но като се спазват законите в страната и без това да пречи на хората и бизнеса.

 

 

МВР разчисти палатките и в другите градове на страната и се закани да не допуска отново да се затварят кръстовища и междуградски пътища.

Палатковият лагер в Пловдив беше премахнат само няколко часа, след като се появи. Блокадата на възловото кръстовище продължи около 8 часа. Тя започна към 20.30 часа в четвъртък, когато изненадващо протестното шествие спря и недоволните започнаха да вадят и разпъват палатки.

 

 

Към импровизирания лагер минути по-късно се присъединиха още протестиращи с палатки. Недоволните заявиха,че ще останат тук, докато правителството и главният прокурор не подадат оставка. Към 4.30 часа сутринта обаче ситуацията претърпя обрат. 8 буса със служители на жандармерията и полицията обградиха лагера и раздигаха палатките. Протестиращите се преместиха на близкия тротоар.

„Насилствено, предвид, че част от хората ги нямаше, нямаха желание да премахнат палатките. Започнаха да ги дърпат . Имаше хора, които спяха в самите палатки и те ги разбудиха. Изключително арогантно отношение”, заяви протестиращ.

 

От полицията отрекоха да са упражнили насилие. По техни данни в палатките е имало 37 души. Всички са проверени.

„Шест от тях са установени с употреба на алкохол от 0.80 до 2.51, а други шест са с криминални прояви за кражби и икономически престъпления”, обясни ком. Виктор Празов. Той бе категоричен, че не е употребявана физическа сила от страна на полицията. Протестиращите дори проявили разбиране и съдействали на органите на реда.

На 35 от протестиращите са съставени актове за това, че нарушават Закона за движение по пътищата. След 8 часа тази сутрин протестиращите сгънаха и последните палатки от тротоара и заявиха, че се готвят за нови блокади.

 

 

И във Варна вече няма блокада. Палатките, които бяха на булеварда пред общината, са преместени на тротоара и движението е освободено. В момента палатките са в пространството пред общината. Полицията е установила на място 17 протестиращи, двама от тях обаче не са оказали съдействие.

„Двама от протестиращите не пожелаха да изпълнят разпореждането и бяха задържани и отведени в 1 районно управление, където им бяха съставени актове по закона за движение по пътищата. Предупредени са лицата да не нарушават обществения ред, след което са освободени”, обясни комисар Илиян Илиев – началник на отдел „Охранителна полиция” към  ОДМВР – Варна.

 

 

Внесоха в Съдебната палата подписка срещу блокадите в София

А след седмица протести демонстрантите от Стара Загора така и не успяха да стигнат до магистрала Тракия. От миналия петък те се опитват да направят шествие по аутобана, но полицията ги спря. Затова спяха на палатки на пътя Стара Загора - Хасково. В момента движението по отсечката е свободно. От полицията заявиха, че не са използвали сила, а протестиращите се заканиха, че ще останат на място.

„Сутринта в 4:30 часа, беше разпоредена полицейска операция. При пристигане на място установихме лица, които се намират на пътя. Бяха поставени и предмети на самото пътно платно, палатки, столове маси, които палатки разпоредихме да бъдат преместени, На лицата, които бяха установени на място, им бяха съставени актове за установяване на административно нарушение, след което преместиха доброволно предметите”, обясни гл. инспектор Бончо Славов от „Пътна полиция” – Стара Загора.

„Жандармерия и полиция нахлу в своеобразния палатков лагер, който се беше образувал на платното, където бяхме спрени да продължим към АМ „Тракия”. Бяха изискани документи за проверка. Не ни беше предоставена заповед по чие разпореждане се действа, беше направен опит да се направят актове на част  от хората на основание на това, че има предмети на пътното платно. Те отказаха да ги подпишат, а полицията изтласка нещата, които бяха на платното, към поляната, където в момента продължава да съществува нашият палатков лагер”, обясни протестиращ.

Протестиращите остават на място до платното за движение и продължават своя протест. Те не са се отказали и от намерението си да преминат през АМ "Тракия", без да я блокират.

Репортери: Кристиян Гаров, Благой Цицелков, Благой Бекриев, Емил Дамянов, Георги Манев, Владислава Тричкова, Наталия Герджикова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.