Само 10 процента от случаите могат да бъдат проследени до чуждите пристигания

Гърция в сряда регистрира 262 нови инфекции с COVID-19, което е най-високото число от началото на пандемията и е част от постоянно нарастващата тенденция този месец.

Обществената здравна организация съобщи още, че са починали още двама души, с което общият брой на смъртните случаи е 216. Броят на пациентите в интензивно лечение почти се е удвоил до 24 в сряда при 13 миналата седмица.

Китайка хвана за втори път COVID-19 след няколко месеца

Властите обвиниха скока в заразяването с плаващите правила за социално дистанциране в ресторанти, барове и публични събирания. Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас каза по-рано, че средната възраст на заразените през август е спаднала до 36 години.

"Това може да се случи, дори ако сте млади и смятате, че сте неуязвими", написа министърът в Туитър.

Гръцкото правителство в понеделник обяви ограничения за работа през нощта на ресторанти и барове в някои от топ туристическите дестинации. Въведени бяха и нови ограничения за влизане на пристигащи от Балканите и пътуващи със самолети от няколко държави от ЕС.

Заведения и барове са затворени от полунощ до 7 часа в десетина части на страната, включително популярните острови Миконос, Санторини, Корфу, Родос и Крит. Градовете Солун, Лариса, Волос и Катерини също са засегнати, както и полуостров Халкидики, който е популярен сред посетителите на Балканите.

Изработиха златна маска срещу коронавирус

Освен това всички пътници с полети от Белгия, Чехия, Холандия, Испания и Швеция, пристигащи от 17 август, трябва да предоставят отрицателен резултат от тест за COVID-19, получен до 72 часа преди влизане, както и всички пристигания на сушата на границата.

Агенцията за гражданска защита миналата седмица направи маските задължителни във всички закрити обществени зони.

Правителството изключи общо блокиране, след като през май постепенно възобнови икономиката и започна да приема пристигащите чуждестранни лица през юни, за да спаси част от жизненоважния за икономиката сезон на туризма.

Само 10 процента от случаите в Гърция могат да бъдат проследени до чуждите пристигания.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си