На неприятната картина се натъкнал тази сутрин отец Георги Спасов

Храмът „Св. Петка Самарджийска“ в района на Ларгото осъмна с червена боя и черупки от яйца след снощните протести.

Рано сутринта отец Георги Спасов идва за служба. От вандалите няма и следа, но по вратите стои засъхнала червена боя. Пред входа са разпръснати и счупени яйца, хвърляни по светинята. „Аз съм в недоумение. Не мога да ви дам обяснение, но като свещеник мога да кажа, че това не са християни... Вярващ човек не би направил такова нещо”, коментира той.

„Тази боя, вижда се, е плисната. Не е случайно някой да си носи боя. Яйца също е имало. Това е едно място, на което е погребан и Васил Левски”, коментира Василианна Мерхеб, която е доброволец в храма.

Свещеникът, заедно с всички от храма веднага се заемат да изчистят боята и боклуците пред входа, затова с тяхна помощ след няколко часа от деянието почти няма следа.

Въпреки, че с много усилия служителите са успели да изчистят, по стените още личат следите от червената боя

 

 

Към момента извършителите на вандалската проява остават неизвестни, но от храма са подали сигнал и се надяват с помощта на камерите в района те да бъдат заловени.

„Може би това са някакви провокатори, но кого ще провокират? Полицията ли? Или Отец Георги ще провокират? Смешно е! Тъжното е друго - че това съществува, душите на тези хора живеят в мрак. Аз съм готов веднага да им простя всичко, стига да дойдат да се покаят”, казва отец Георги.

Към момента нито един покаял се не е дошъл да се извини.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.