Данните са от началото на ХХ в., но и до днес те не са се изменили особено

В статията си „Народите на североизточен Сибир“, публикувана в Яндекс Инокентий Вдовин и Елена Батянова, разказват за сурови традиции, с които се съобразявали чукотските жени. Данните са от началото на ХХ в., но и до днес животът им малко се е изменил, а традициите продължават да са така силни, предава БГНЕС.

Чукчите вярват, че детето е дар свише и деца се дават на тези, които наистина ги заслужават. През цялата бременност, до самото раждане, чукотските жени продължават да работят, изпълнявайки всички свои задължения. Не е възможно да се глезят, тъй като по-възрастните жени в семейството се грижат бъдещата майка да не посяда или поляга.

Кофеинът е вреден за бременните

В юртата специален ъгъл се покрива с мъх и това се превръща в своеобразна родилна зала. Крясъци и викове по време на раждането не са приети. Трябва да се мълчи, за да не се привлекат зли духове.

Присъствието на мъже по време на раждане е строго забранено. Дори ако нещо се обърка и се окаже помощ на родилката, това се превръща за нея в клеймо за цял живот. В този случай, че съпругът помогне ще бъде наричан „акушерка“ до края на дните си, а самата жена ще бъде порицавана и подигравана. Това отношение на обществото води до факта, че много бъдещи майки отказват каквато и да е помощ, не желаейки да живеят в срам. И много от тях умират по тази причина.

Учени: Антибиотици, предписвани често на бременни, водят до родилни дефекти

При връзването на пъпната връв задължително се вплита косъм от майката, натрива се с парче еленова кожа и се дезифенкцира с…..само ще споменем, че не е особено приятна традицията.

И едва след като роди на жената се отделя дължимото внимание. Коли се елен специално за млада майка, за да може да яде месен бульон. С парата от този бульон се затоплят гърдите, за да увеличи количеството мляко и скоростта на пристигането му.

Жените чукчи кърмят до 3-4 години. Ако нямат достатъчно мляко, то се замества с мазнина от тюлени, която се разрежда и се дава на бебето.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.