Към 15 ч. избирателната активност е 56,1%, съобщиха от партията

Избори в БСП. За първи път в историята столетницата ще определи лидера си с пряк вот. Претендентите за поста са четирима - Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Валери Жаблянов и Красимир Янков. Право на глас имат около 80 000 социалисти. Очаква се резултатът от вота да стане ясен утре вечер.

БСП ГЛАСУВА: Последна подготовка на "Позитано 20" за вота за лидер

Броят на социалистите в избирателните списъци остава неясен. По данни към 31 декември 2019 г. имащите право на глас в БСП са 80 901 души. От тях обаче не е ясно колко ще бъдат заличени. Това ще стане ясно след края на изборния ден, когато от общинските комисии към ЦИК на БСП ще дойдат окончателните данни по списъци на членовете и гласувалите.

През днешния ден имаше и сигнали за нарушения. Основните опоненти Корнелия Нинова и Кирил Добрев сблъскаха позиции задочно през медиите.

В 7 сутринта започна изборният ден за БСП. Дали ще има нов лидер левицата след днешния вот зависи от броя на партийните членове, които ще отидат до урните. Колко е точният брой на имащите право на глас в БСП не е ясно. Избирателните списъци са на база броят на членовете на партията към 31-ви декември 2019-та година.

Напрежение в БСП два дни преди избора на нов председател

Според Корнелия Нинова след днешния избор партията ще излезе по-обединена. „Политиката е маратонско бягане. Трябва издръжливост и постоянство. Ние в БСП четири години показахме, че сме издръжливи и постоянни в битката си срещу мафията. Очаквам след изборът какъвто и да е резултатът в партията да изгладим противоречията”, посочи Нинова.

 

 

Още в началото на изборния ден основният опонент на Нинова – Кирил Добрев, предупреди за нарушения.

„Имаме рекордьори – за 22 мин. от 7 до 7.22 ч. са гласували 30 човека. Това са някакви гении, които за около 40-42 секунди, всеки един е попълнил ЕГН, гласувал е и е излязъл. Усвоихме всички практики, които не трябва да се случват”, смята Кирил Добрев.

Сигналите за нередности, включващи неотворени навреме секции, промени адреси, агитации за кандидат стигнаха и до ЦИК на БСП.

БСП се готви за прекия избор на нов председател

Нарушенията в деня на вота оставят отворен въпроса - ще има ли касиране на прекия избор за председател. 

„Днес е ден за гласуване, всичко останало ще го мислим довечера. Не мога да гадая. Имаме ЦИК. Аз вярвам в органите на БСП, в своите другари”, добави Добрев.

Изборните секции затварят врати в 19.00 ч. и тогава започва голямото броене на бюлетините след като всички протоколи от страната пристигнат на „Позитано” 20.

По данни от Общинските избирателни комисии, към 15 часа, на прекия избор на председател на БСП са гласували 45 435 социалисти при 56,1% избирателна активност. Официалните резултати се очакват не по-рано от утре вечер.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.