В Италия по-разпространеното ваксиниране срещу грип се свързва с по-ниска смъртност от COVID-19

Математически модел показа, че огнищата на грип може да са свързани с разпространението на новия коронавирус, пише БТА.

Специалисти създадоха математически модел на предаването на новия коронавирус в Белгия, Италия, Норвегия и Испания. Той изчислява, че по-голямото разпространение на грипа може да се свързва и със засилено предаване на коронавируса във всяка от тези държави, обясни Матийо Доменеш де Селес от Института "Макс Планк" за инфекциозна биология.

Вирусът струва на глобалния туризъм 460 млрд. долара

Получените данни, които са публикувани в медицинския сайт medRxiv, преди да бъдат прегледани от експерти, съответстват на резултати от предишни изследвания.

В Италия по-разпространеното ваксиниране срещу грип се свързва с по-ниска смъртност от COVID-19. Американско изследване от друга страна установи, че сред почти 11 700 души, изследвани за COVID-19, направилите си ваксина за грип, по-рядко са дали положителни резултати.

310 нови случая на COVID-19 в Гърция, скок на интубираните

Никое от изследванията не доказва ваксините срещу грип да се отразяват на разпространението на Covid-19 или на индивидуалния риск. Връзката може да се обясни и от други фактори. Въпреки това, каза Де Селес, преди настъпващата двойна епидемия от сезонен грип и COVID-19 в северното полукълбо "изследването ни насочва към необходимост да бъде увеличено ваксинирането срещу грип", което може да намали не само случаите на грип, но и на COVID-19.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.