„Болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и целите класове", каза още той

„Не смятам, че училищата трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19. Да, болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и целите класове”. Това заяви доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в БАН.

„Швеция, например, която не спря училищата и градините, показа, че това не е фактор за разпространението на заболяването. Видно е от всичките им данни. Там обаче възрастните хора не живеят заедно с ученици”, каза още той в студиото на „Здравей, България”.

109 са новите случаи на коранавирус

Според него е безсмислено децата да носят маски в училищата. „Не ми се вижда резонно да ги носят там, а след това да общуват без тях. Не виждам полза от тези мерки”, категоричен бе доц. Чорбанов.

„Без да искам да противореча на държавната политика, като цяло смятам, че груповият имунитет е нещото, което може ефективно да предотврати разпространението на COVID-19. В противен случай, докато има потенциални носители, докато има млади хора, които ще бъдат разпространители, без да боледуват, на практика съществува и рискът”, каза още той. 

Доц. Чорбанов: Огромна част от българите никога няма да разберат, че са се сблъскали с COVID-19

„Аз лично смятам, че по-важният подход беше младите хора да контактуват изключително интензивно през периода, а рисковите групи да бъдат скрити. При нас обаче е трудно да разделим възрастните от младите”, посочи още Андрей Чорбанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.