Здравният министър обяви, че за момента не се предвижда затваряне на училища

Затягане на мерките срещу коронавируса на този етап не се налагат, заяви здравният министър Костадин Ангелов. Коментарът идва на фона на удължената до ноември епидемична обстановка в страната. Прави се всичко възможно и да не се стига до затваряне на цели училища, увериха още здравните власти.

Карантинираха над 300 ученици в Благоевград заради заразени с COVID-19

На фона на нарастващия брой случаи на коронавирус в училища в страната, здравният министър беше категоричен – нито едно учебно заведение няма да бъде затворяно изцяло:

„В момента случаите на заболели в училищата са внесени отвън. Тоест не са от разпространени вътре в самото училище, предвид малкото време от началото на учебната година”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

В София вече започна масовото тестване на учители. На ротационен принцип, вече са изследвани близо 400 педагози от различни училища, с бързи тестове за антитела. От здравната инспекция са в готовност до края на октомври да направят тестове на 10 процента от учителите.

„ Ще изследваме между 5 и 7 00 учители и чак след това ще има решение за последващи стъпки, обяви д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

Здравните власти са дали възможност на училищата сами да определят кои от педагозите да бъдат изпратени на тест.  За да има реална полза от скрининга, директорите на училищата са решили да не оставят нищо на случайността, а да изпратят на тест по-възрастните си колеги, както и тези с придружаващи заболявания.

Не всяко училище ще участва. От 125-то например са отказали тестовете за антитела. А мотивът – по инициатива на директорката, на всички педагози вече са направени ПСР-и:

„Ние ги направихме на 1-ви септември, в първия работен ден, когато колегите дойдоха. Ние направихме ПСР-и по пулове и излезе по 25 лева на човек. На училището около 2700 лева, не е кой знае колко много”, заяви Венелина Николова, директор на 125-то СОУ.

Тестовете на всички са отрицателни. Успоредно с тестването в училищата, в страната продължават проверките на Регионалните здравни инспекции. Още вчера беше договорено, че директори  няма да бъдат глобявани, ако ученик се разхожда в коридора без маска.

Удължиха извънредната епидемична обстановка

Ученик от Пловдив е с COVID-19, целият клас е под карантина

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.