Според него те дават лош пример на обществото

Двама министри отговаряха пред депутатите днес за мерките срещу разпространението и последствията от коронавируса. Според здравния министър народните представители дават лош пример на хората, а образователният Данаил Вълчев успокои, че няма да има ученици, които да пропуснат уроци.

Спада заболеваемостта от COVID-19 у нас, връщат брифингите на Щаба

И на парламентарен контрол днес в основна тема се превърна COVID обстановката в страната. На въпроси, свързани с нея, отговаряха здравният министър Костадин Ангелов, а за мерките в училище - образователният министър Красимир Вълчев.

Министър Ангелов побърза да напомни на депутатите, че в затворени пространства маските са задължителни. До забележката се стигна, след като вчера се появиха тълкувания от страна на БСП, според които след като залата не е обществена, а с контролиран достъп, можело и без предпазни средства.

Здравният министър Костадин Ангелов отговаряше пред депутатите за мерките против разпространението на коронавируса в училище. Още с излизането му на трибуната обаче го ядоса липсата на отговорност на народните представители.

„Какъв разум и загриженост проявяваме в тази зала, когато половината от народните представители стоят без маска в затворено пространство? Кое в заповедта на министъра не е ясно? Това е важен елемент - даваме пример на всички, които ни гледат", заяви проф. Костадин Ангелов. 

Министърът отчете, че само за последното тримесечие са направени над 370 000 PCR -теста за коронавирус у нас. 16 000 от тях са заплатени частично от Здравната каса. От там изплащат по 60 лева на тест. Иначе цената варира заради вида на тестовете и консумативите, които използват лабораториите. Здравният министър обяви, че взетите мерки в училищата са адекватни, универсални и се прилагат в редица други държави.

Неговият колега от просветното ведомство Красимир Вълчев беше категоричен, че са в пълна готовност  отново да преминат на онлайн обучение при нужда.

"Предвижда се закупуването на минимум 80 000 устройства  за електронно обучение - 20 000  за учители и 60 000 за ученицитe. Системата е много подготвена, включително и от техническа обезпеченост", каза министърът на образованието Красимир Вълчев. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си