Депутатите настояват мониторинга над страната ни да продължи

Комисията за граждански свободи и правосъдие на Европейския парламент прие резолюция за България.

Депутатите настояват мониторинга над страната ни да продължи.Темите, които се посочват като проблеми са корупцията, съдебната система, разделението на властите и свободата на медиите. 

Очаква се резолюцията да бъде обсъдена по време на пленарната сесия на Европейския парламент в понеделник. 

Доналд Туск към Борисов: Имате нашата подкрепа (ВИДЕО+СНИМКИ)

В резолюцията евродепутатите посочват, че са притеснени от няколко фактора. Сред тях са корупцията, съдебната система, разделението на властите и свободата на медиите. Като притеснителни процеси от последните месеци се посочват промените в изборния закон, разследванията за корупция, както и работата на полицията по време на протестите. БСП видяха в това повод за оставка на правителството. А ГЕРБ опит за извличане на политически дивиденти.

„Комисията по граждански права недвусмислено сваля доверие от управлението на Борисов и бих казал го изпраща в международна изолация”, заяви евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Последва отговор от ГЕРБ, но от Брюксел.

„Европейският съвет нито дава, нито сваля доверие. Това правят българските избиратели на избори. И тези избори наближават”, каза евродепутатът на ГЕРБ Андрей Ковачев.

„Тонът на тази резолюция е абсолютно безпрецедентен, няма аналог в своята критичност, няма аналог и подобна резолюция към България”, допълни Витанов.

„БСП отново не устоя на изкушението моментално да злоупотреби с подготвената резолюция от левицата и съставена по техни сигнали в Европейския парламент със свои политически цели”, каза Ковачев.

Противоположни реакции за доклада на Европейската комисия (ОБЗОР)

Напрежението между ГЕРБ и левицата продължи и на тема временната комисия, която трябва да се занимава с промените в Конституцията. БСП напусна залата, а от ДПС не излъчиха свой кандидат. А повод за реакцията даде това изказване.

Станислав Иванов от ГЕРБ предложи независимия Спас Панчев.

„Кажете ми това с каква политическа логика граничи. Независимите са 15 човека и могат те да си определят”, каза Георги Свиленски.

След критиките от ляво не закъсня и реакцията на председателя Десислава Атанасова.

„Комисията няма функция на ВНС. Тя не може да променя конституцията, а е създадена с цел да обсъди максимално прозрачно и експертно всички предложения”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Атанасова обяви, че Венецианската комисия ще изготви становище за проекта на конституция до средата на ноември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.