В момента тече разяснителна кампания с предупредителен характер на Министерството на културата

Оказва се, че фризьори, гримьори и козметици нямат право да слушат радио в салоните и студиата си, докато обслужват клиенти, освен ако не са си платили авторските права. Зрители на NOVA сигнализираха, че са били посетени от полиция и са били предупредени, че ги очакват глоби, ако не спазват правилата.

Екатерина Мечкуева, която има студио за грим, е една от проверените. Тя е била посетена от съответните органи, които й връчили официално предупреждение.

„Глобите са непосилни за малък бизнес като моя. Те са от 2000 до 20 000 лева, ако ме заварят, че обслужвам клиенти и е пуснато радио”, заяви тя в предаването „Здравей, България”.

„Не става дума за музика от флашка или от диск, става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие, получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван”, разказва Мечкуева.

Солени глоби и стриктен контрол за неправилно паркиране в София

„Не искаме да бъдем поставяни под общ знаменател с всички, които правят бизнес, озвучавайки събития. Съгласна съм, че законът трябва да се спазва, но малки бизнеси като моя не изкарват достатъчно, за да бъдем поставяни наравно с хора, които се занимават с разпространение на музикални услуги и правят подобни събития”, коментира още Мечкуева. Тя е категорична, че няма да пуска радио и ще намери алтернативни начини да забавлява клиентите си, за да продължи да работи.

Още през август Министерство на културата започна проверки на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните права. Контролната кампания към момента има предупредителна и осведомителна цел.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.