Първият междинен анализ включва 95 участници с потвърдени случаи на COVID-19

Първоначални резултати от клиничните изпитвания на американската биотехнологична компания „Модерна“ показват, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 е показала 94,5% ефективност. Резултати са от третата фаза на клиничните изпитвания. Първият междинен анализ включва 95 участници с потвърдени случаи на COVID-19, съобщават от компанията.

В следващите седмици „Модерна“ възнамерява да подаде молба до Агенцията по храните и лекарствата в САЩ за разрешително за спешна употреба. Компанията очаква разрешителното да се основава на финалния анализ на 151 случая и на медианно проследяване от над 2 месеца.

Д-р Хичев: Към март ваксината срещу COVID-19 ще стигне до хората

„Това е повратен момент в развитието на нашия кандидат за ваксина срещу COVID-19. Още от ранните дни на януари ние преследваме този вирус с цел да защитим колкото се може повече хора по света. През цялото време съзнавахме, че всеки ден е от значение. Този положителен междинен анализ от нашето проучване във Фаза 3 ни даде първото клинично потвърждение, че нашата ваксина може да предотврати заболяване от COVID-19, включително тежко заболяване,“ заяви Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на „Модерна“.

От компанията обявяват по-дълъг срок за съхранение на нейния кандидат за ваксина срещу COVID-19 при хладилна температура. Очаква се ваксината да остане стабилна при температура от 2 до 8 градуса по Целзий за 30 дни, което представлява увеличение в сравнение с по-ранното предвиждане за 7 дни.

НАДЕЖДА ЗА МИЛИОНИ: Ще изведе ли новата ваксина битката с COVID-19 докрай?

„Вярваме, че нашите инвестиции в технологията за доставка на mRNA и в разработването на процес за производство ще ни позволят да съхраняваме и транспортираме нашия кандидат за ваксина срещу COVID-19  при температури, обичайни за широко достъпните фармацевтични фризери и хладилници,“ заяви Хуан Андрес, директор по техническите операции и качеството в „Модерна“.

„Радваме се, че можем да предложим за регулаторно одобрение тези разширени условия за стабилност на mRNA-1273. Възможността да складираме нашата ваксина за до 6 месеца при минус 20 градуса по Целзий, включително до 30 дни при нормални хладилни условия след размразяване, е важно развитие и ще позволи опростена дистрибуция и повече гъвкавост, за да се улесни по-широкомащабна ваксинация в Съединените щати и в други части на света”, казва още той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.