Вижте какво показа наша проверка

Майки на деца с онкологични заболявания се свързаха с екипа ни, за да споделят за проблем, който за тях е от  жизненоважно значение. Става въпрос за новоткрито COVID-отделение в сградата на УМБАЛ “Царица Йоана“-ИСУЛ, непосредствено до входа на Дневния стационар за деца с онкохематологични заболявания, които са пациенти на клиниката по детска клинична хематология и онкология. Двата входа делят обща рампа за колички и на практика децата болни от рак се смесват с пациенти с остри вирусни инфекции, а това според родителите застрашава живота им. Решихме да проверим случая.

Пациентите със съмнение за коронавирус са разделени от децата с онкологични заболявания от параван.  

„Преди нямаше и параван. Първият ден всички чакаха заедно. Предупредиха ни какво ще се случи”, каза д-р Денка Стоянова, лекуващ лекар в Дневен стационар за деца с онкохематологични заболявания.

„Децата тук са на химиотерапия. Моето дете е с анемия. Другото е с таласемия. Те са в най-голям риск. Всички майки се притесняват”, каза майката Галя Николова.

СЛЕД СМЪРТТА НА ПАЦИЕНТИ: Уволняват петима служители на болницата в Пловдив

Родителите споделят, че нямат нищо против COVID-отделението да бъде наблизо, но просто да има разстоянието. Притеснени са и лекарите. Освен, че медиците са пряко застрашени от заразата, застрашени са и лечението и живота на децата, болни от рак.

„Подали сме още първият ден сигнал към ръководството на болницата, че не е уместно да има толкова тесен контакт”, каза д-р Денка Стоянова.

От Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ изпратиха писмо до министъра на здравепозването с искане да бъде осигурен зелен коридор за децата, болни от рак, които се лекуват в УМБАЛ“ Царица Йоана“.

„Инфекцията може да убие децата, а освен това застрашава лечението им, защото то се забавя. Изходът може да бъде фатален”, каза Теодора Арменкова, член на управителния съвет на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

Има и друг проблем. Хотелът , който се намира в двора на болницата, е затворен за родители на деца с онкохематологични заболявания, които пътуват от провницията. Вместо това вътре са  настанени медицински лица, които работят в COVID-отделението.

„На пациентите от провинцията им се налага да търсят друго място за нощуване. Не всеки има достатъчно средства. Опасно е, защото някои родители спят по хостели, в близост с всякакви хора”, каза още Арменкова.

В Пловдив започва работа първата COVID-болница

Единствената цел, на родители и лекари, е децата да не са в контакт с пациенти, болни от коронавирус.

„Засега нямаме отговор от институциите. Надяваме се, че ще обърнат внимание и ще вземат някакви мерки, за да не пострадат децата”, каза още Теодора Арменкова.

Отговор от ръководството на болницата не получихме и ние. Стана ясно обаче, че след появата на екипа ни Областният щаб е взел решение УМБАЛ“ Царица Йоана“ - ИСУЛ да не приема заразени с коронавурис пациенти. Само че решението ще влезе в сила, след като бъдат изписани хоспитализираните болни. Дали това означава, че и кабинетът, който се намира непосредствено до този, в който се извършват манипулации на деца с онкохемтологични заболявания, ще бъде премахнат възможно най-бързо - предстои да разберем.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.